Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Nieuws 28 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Good News Monday: Canada komt met een nieuwe schijf van vijf vol groente

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis positieve nieuwtjes en daden goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hoop goed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: Canada introduceert een nieuwe schijf van vijf waarin groente en fruit de hoofdrol spelen en je voor een glas melk goed moet zoeken.

Al sinds 2007 wordt in Canada dezelfde schijf van vijf gebruikt, maar deze is nu aan een positieve verandering ondergaan, al zeggen we het zelf.

Canadese Food Guide

Waar we in Nederland de alom bekende schijf van vijf als richtlijn kunnen gebruiken voor een gezond eetpatroon heeft Canada een vergelijkbare schijf: de Food Guide. Per januari 2019 heeft de Canadese overheid de richtlijnen voor hun food guide aangepast. De nadruk ligt voornamelijk op groente en fruit (in plaats van brood en granen) en melk is in de gids amper te vinden.

Het eetpatroon van Canada

Lange tijd werd ook in Canada geadviseerd om genoeg melk te drinken en voornamelijk brood en graanproducten te consumeren. In de nieuwe Food Guide ligt de grootste focus op het eten van voldoende groente en fruit en pas daarna komen granen en brood.

Daarnaast adviseert de Canadese overheid om meer water te drinken en suikerhoudende dranken te laten staan. Wat betreft proteïnen wordt aangeraden om voornamelijk voor plantaardige eiwitten te kiezen, zoals bonen, noten en tofu en vlees en eieren wat vaker te laten staan.

Het is bewezen: met dit dieet kunnen alle 10 miljard mensen duurzaam én gezond eten in 2050

Voornamelijk veganistisch

Met de oude schijf van vijf adviseerde de Canadese overheid haar inwoners om voor bijna 90 procent dierlijke producten te eten. Met het nieuwe eetadvies wordt er meer gefocust op plantaardige eiwitten. Zoals ze zelf zegt op haar website: “Choose protein foods that come from plants more often. Plant-based protein foods can provide more fibre and less saturated fat than other types of protein foods. This can be beneficial for your heart health.” 

Andere tips uit Canada

Los van de producten die je moet eten, adviseert de overheid ook om vaker zelf te koken. Door zelf te koken kun je gezondere keuzes maken. Ook waarschuwt ze voor food marketing, wat inhoud dat je moet oppassen voor ‘slechte producten’ die als gezond of goed worden vermarkt om jou te verleiden.

Een gezond voedingspatroon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Good News Monday: Canada komt met een nieuwe schijf van vijf vol groente
Sluiten