Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 22 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Shocking: bijna de helft van de jongeren verwacht misschien een burn-out te krijgen

Het is niet meer iets om je voor te schamen, want het wordt algemeen geaccepteerd: een burn-out. En al helemaal onder jongeren, want zowel Millenials als Gen Z krijgen zelf steeds meer te maken met burn-outs. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst een kwart van de jongeren een burn-out heeft of heeft gehad, en dat bijna de helft van de jongeren verwacht om misschien zelf een burn-out te krijgen.

Begin dit jaar heeft Wayne Parker Kent, de online uitgeverij van onder andere Bedrock, NSMBL en Culy, in samenwerking met MediaTest een onderzoek gedaan onder jongeren. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 2844 jongeren. Het gaat hier om 1503 jongeren uit Generation Z (geboren tussen 1996 en 2010) en 1351 Millenials (geboren tussen 1980 en 1995). Een van de onderwerpen van het jongerenonderzoek was burn-outs, en we willen de resultaten daarvan graag met jullie delen.

Jongeren zijn gedreven en ambitieus

Uit het onderzoek is gebleken dat we te maken hebben met twee generaties die gedreven en ambitieus zijn, hard werken en daar veel eigenwaarde uit halen. Dat klinkt fijn en positief, maar er zit ook een keerzijde aan altijd maar ‘aan’ staan: een burn-out. Het merendeel van de jongeren erkent dat het hebben van een burn-out of gerelateerde klachten in hun omgeving vaak voorkomt. Door bijna 80 procent van de jongeren wordt een burn-out dan ook als een groeiend probleem gezien.

7 manieren om je leven op een lager pitje te zetten (en dat is belangrijker dan je denkt)

En dat is niet zo gek, want uit hetzelfde onderzoek blijkt dat meer dan een kwart (27 procent) van de jongeren zelf aangeeft een burn-out of gerelateerde klachten te hebben (gehad). Dit geldt zowel voor Millenials als voor Gen Z. Wel opvallend: het betreft vaker vrouwen dan mannen, en meer singles dan mensen in een relatie. Kortom: ben je vrouw en single? Dan heb je volgens het onderzoek alle reden om even extra uit te kijken 😉

Burn-outs in de toekomst

Het toekomstbeeld van jongeren en hun relatie met een burn-out is overigens niet erg positief. Bijna de helft van de respondenten verwacht in de toekomst misschien zelf te maken te krijgen met een burn-out. Slechts 23 procent verwacht nooit een burn-out te krijgen. Dat is dus slechts bijna een kwart van alle jongeren. We kunnen uit het onderzoek concluderen dat een burn-out veel voorkomt en dat het een ‘normale’ aandoening is geworden.

Alles weten over de burn-out? Lees onze ultieme gids over de burn-out (hoe voorkom je ‘m en hoe kom je ervan af

Deze 7 tekenen kunnen een voorteken van een burn-out zijn

En hoe zit het met jou? Dacht je bij het lezen van de titel van dit artikel ook “ja, ik denk ook dat ik een burn-out kan krijgen”? Dan hebben we voor je een lijstje opgesteld met zeven tekenen die er weleens op kunnen duiden dat die burn-out om de hoek kan komen kijken.

  • Stemmingswisselingen
  • Vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Last van je darmen
  • Behoefte aan suiker
  • Slechte concentratie

Check jij meerdere punten van dit lijstje zonder aarzelen af? Dan is het verstandig om even contact op te nemen met jouw huisarts. Wie weet heb je nog geen burn-out, maar zit hij er wel aan te komen. En dan kan je er maar beter zo vroeg mogelijk bij zijn!

Meer lezen over burn-outs

Nooit onze content missen? Meld je aan voor onze Bedrock Weekly.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Shocking: bijna de helft van de jongeren verwacht misschien een burn-out te krijgen
Sluiten