Anouk Schaap
Anouk Schaap Psyche 7 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Hoe een hond jou een burn-out kan besparen

Volgens onderzoek leidt slechts 5 minuten interactie met een hond tot een verlaging van het stresshormoon Cortisol. Stel je eens voor dat je iedere dag met een viervoeter doorbrengt! Een hond zorgt niet alleen dat je jouw stresslevel lekker laag houdt, hij kan je een hoop lessen leren. 

Les 1: Je vergroot je wereld

Met een hond kom je dagelijks buiten en met een beetje een sociale hond ontmoet je veel mensen. De honden zijn aan het spelen en jij raakt aan de praat met het andere baasje. Als ik ergens een koffietje ga doen, heb ik veel meer aanspraak.

Dit kan enorm veel nieuwe contacten opleveren, mensen die je normaal niet zou spreken en die een andere kijk op het leven hebben waar jij iets van kan leren. Je moet er natuurlijk wel een beetje voor open staan, maar aan de hond zal het in ieder geval niet liggen.

Onderzoek: Voor een goede slaap kan je beter naast een hond liggen dan een man

Les 2: Na spelen komt rust

Na intense inspanning als een lange wandeling, een goede speelpartij of een dag op pad volgt voor een hond een lange periode van rust. Een hond gaat niet door omdat zijn hoofd dat zegt, hij luistert naar zijn lichaam.

Na flink schrikken of een meningsverschil in het park schudt hij letterlijk de stress van zich af en gaat weer verder met de orde van de dag. Trek jouw les hieruit: na inspanning komt rust, net zoveel als dat jij op dat moment nodig hebt.

Les 3: Geef onvoorwaardelijke liefde

Een hond heeft geen angst om liefde te geven en te ontvangen. Een hond zorgt goed voor zichzelf, is af en toe egoïstisch en loopt verder als hij geen klik met een andere hond heeft en speelt ermee als dat wel het geval is.

Een hond is na 5 minuten vergeten dat je boos op hem was, lang van huis was of een keer vergeten bent om eten te geven. Een hond vergeeft snel en houdt net zoveel van zichzelf als (nagenoeg) iedereen die hij tegenkomt.

Het maakt hem niet uit wat de rest van de wereld van hem vindt, de hond is oké met wie hij is.

Ook interessant: Waarom elke vrouw ooit een retreat zou moeten volgen

Les 4: Je ontdekt de kracht en eenvoud van de natuur

De natuur heeft een rustgevend effect en kan je dichterbij jezelf brengen. De natuur is wat het is en is daar volledig oké mee. De bloem bloeit zonder dat de bloem goedkeuring krijgt om te groeien.

De bloem is niet jaloers dat zijn buurbloem ook groeit en steeds mooier wordt. De bloem geniet van de regen om te groeien en zeurt daar niet over.

De bloem is wat ‘ie is, en dat is een belangrijke les die je van de natuur kunt leren: oké zijn met alles wat is. Nu ik een hond heb, heb ik geen excuus meer, ik moet wel naar buiten voor een ommetje.

Elke dag de hond uitlaten, is hartstikke goed voor je (en voor die hoeveelheid stappen per dag). Doe er je voordeel mee.

Les 5: Leef in het moment

Een hond in je leven betekent niet perse dat je altijd in het moment leeft, maar biedt je wel heel veel kansen om daaraan te werken.

Als jij de gehele wandelroute op je telefoon kijkt, leef je alsnog niet in het moment. Een hond helpt je om dit wel meer te zijn.

Maar niet alleen als je buiten loopt, ook als je binnen aan het spelen bent helpt de hond. Zo stoot mijn huisdier letterlijk m’n telefoon uit m’n handen om hij aandacht wil.

Droom je al tijden van een hond? Ga er dan voor (als je het een goed leven kunt bieden). Er zijn tal van oplossingen, ook als je veel werkt – de kantoorhond is tegenwoordig op heel veel plekken geaccepteerd.

Geen eigen hond? Dan kun je nog altijd oppassen, zo heb je wel de lusten niet de lasten.

Dit artikel is geschreven door Anouk Schaap. Zij richtte begin van dit jaar Take Care of Your Selfie op: een movement die inspireert om goed voor jezelf te zorgen op het gebied van mind, body en soul. Als jij goed voor jezelf zorgt wordt alles om je heen beter. Als jij verandert, verandert alles om je heen. Volg de Take Care of Your Selfie workshop iedere twee weken bij De Bewustzijn School in Amsterdam. 

Wat je wil weten over burn-outs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe een hond jou een burn-out kan besparen
Sluiten