Kiara Louis
Kiara Louis Betere wereld 20 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze Britse supermarkt wordt helemaal palmolievrij

Het zit in je soep, mascara en wasmiddel: palmolie is overal. Met desastreuze gevolgen. Zo zijn er nog maar 60.000 orang oetans over door alle ontbossing. Gelukkig maakt een Britse supermarkt de stap om helemaal palmolievrij te gaan.

Het probleem van palmolie

Eigenlijk is palmolie op zichzelf geen product dat enorm veel schade toebrengt aan de omgeving. Toch is deze olie, afkomstig uit de vruchten van de oliepalm, de oorzaak van grote problematiek. Omdat het de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld is, is de vraag naar dit product enorm groot.

Dat leidt tot enorme ontbossingen in tropische regenwouden, vooral in Indonesië en Maleisië. De lokale bewoners moeten plaatsmaken voor de grote plantages, en dieren kunnen ook niet meer in hun eigen leefomgeving blijven. Mede hierdoor worden de Sumatraanse tijger en orang oetan met uitsterven bedreigd. De vraag naar palmolie blijft maar groeien, en de negatieven gevolgen groeien mee.

Groeiende populariteit

Meteen stoppen met palmolie dus, zou je denken. Maar dat is lastiger dan je misschien zou denken. In heel veel supermarktproducten zit palmolie; ons kikkerlandje is zelfs de grootste afnemer binnen Europa. Zo is het heel lastig om dit ingrediënt te vermijden als bewuste consument. Daarbij komt dat er wel 220 verschillende benamingen zijn voor palmolie, waardoor je niet zomaar kunt uitvinden of je aankopen wel echt palmolievrij zijn.

De groeiende populariteit van palmolie draait allemaal om geld. Er zijn genoeg duurzamere alternatieven, maar die zijn niet zo goedkoop als dit verwoestende ingrediënt.

Dit vind je vast ook interessant: Wat eten we over 50 jaar? Dit is het voedsel van de toekomst.

 

Palmolievrij

Voor de gemiddelde consument is het dus behoorlijk lastig om palmolie te vermijden, maar natuurlijk hebben supermarkten ook een rol in dit probleem. Het zou veel makkelijker zijn als er meer palmolievrije producten zijn, of dat dit duidelijker staat aangegeven. De Britse supermarkt genaamd Iceland gaat nog een stapje verder. Zij schrappen het omstreden ingrediënt uit al hun schappen. Een heel goede zet, met een duidelijke boodschap.

Het lobbyen van milieuorganisatie Greenpeace heeft Iceland erbij geholpen deze stap te zetten. John Sauven, de Britse executive director van Greenpeace, geeft aan: ‘Iceland heeft kunnen inzien dat palmolievrij gaan de enige manier is om aan klanten te garanderen dat er geen ontbossing ontstaat door het kopen van producten. Dit besluit is een directe reactie op de palmolie-industrie, die geen verantwoordelijkheid lijkt te nemen voor zijn acties.’

Dus, wanneer volgen de Nederlandse supermarkten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Deze Britse supermarkt wordt helemaal palmolievrij
Sluiten