Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 11 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Brainstormen maakt je juist minder creatief (en hoe het dan wel moet)

Op de meeste kantoren is brainstormen dé manier om een probleem of uitdaging op te lossen. Loop je als team ergens tegenaan? Dan gaan jullie om tafel zitten met een whiteboard ernaast en roepen jullie zo veel mogelijk oplossingen. ‘Alles mag hoor, in deze fase is niks goed of fout.’ Lange tijd werd gedacht dat brainstormen inderdaad ideaal is, een broedplaats van creativiteit. Meerdere mensen weten meer dan één, en als je collega dan weer voortborduurt op een willekeurig idee van jou, is de samenwerking perfect. Na een brainstorm zou iedereen weer energiek de bedompte vergaderruimte uit lopen.

Waarom brainstormen onproductief is

En ja, voor sommige mensen werkt brainstormen inderdaad zo enthousiasmerend. Maar in de praktijk is deze manier van oplossingen bedenken lang niet voor iedereen productief, schrijft Fast Company. Uit meerdere onderzoeken kwam bijvoorbeeld dat introverten zich lang niet altijd genoeg op hun gemak voelen om rare ideeën te roepen. Een brainstorm is dan wel bedoeld als ‘safe space’ voor iedereen, maar voor mensen met veel sociale faalangst voelt dat niet zo.

Dat is uiteindelijk ook de reden waarom brainstormen in groepen een stuk minder productief is dan op individuele basis. De mensen die geen sociale faalangst hebben, passen hun niveau namelijk aan op het niveau van degenen die juist bijna niets zeggen.

Daarnaast is er nog het femomeen dat ‘social loafing’ wordt genoemt, meeliften op de ideeën van anderen. Als iemand eenmaal een oplossing heeft gevonden die jij goed vindt, is het veel moeilijker om zelf nog met nieuwe inzichten te komen. Zo wordt iedereen minder creatief. Bovendien kun je zelf bij wijze van spreken achterover leunen en ervan uitgaan dat andere mensen het werk wel doen.

Dit vind je misschien ook interessant: Rommelig bureau? Waarom dit juist goed is voor je creativiteit.

 

Zo kan het wel

Toch is het idee dat brainstormen nieuwe inzichten geeft, niet helemaal onwaar. We moeten het alleen helemaal anders doen, stelt Hal Gregersen, auteur van ‘Questions are the answer’. We moeten ons niet focussen op antwoorden, maar juist op nieuwe vragen.

Stel, je wilt discussiëren over tegenvallende resultaten. Je eerste ingeving is waarschijnlijk om te gaan brainstormen over oplossingen. Hoe kan het in het vervolg beter? Moet er misschien een andere methode komen, of juist een breder publiek? Maar in plaats daarvan kun je ook nieuwe vragen stellen over het probleem. Wat leidde er tot die resultaten? Is alles wel in overweging genomen? Je kunt die vragen stellen in je eentje, maar ook met anderen.

Zulke nieuwe vragen leiden wel degelijk tot nieuwe inzichten. Mensen zijn minder bang om hun vragen dan om hun ideeën te uiten, omdat ze niet meteen een standpunt hoeven in te nemen. En als niemand een standpunt heeft, staan mensen een stuk opener voor andere perspectieven. Bovendien haalt het de druk weg van het vinden van een oplossing – als je eerst de uitdaging verkent, komen die antwoorden vanzelf wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brainstormen maakt je juist minder creatief (en hoe het dan wel moet)
Sluiten