De 3 bouwstenen voor duurzaam geluk (aldus nieuw onderzoek)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F12%2FDe-3-bouwstenen-voor-duurzaam-geluk-aldus-nieuw-onderzoek.jpg)
Voor velen (lees: zowat iedereen) staat het hele leven in het teken van geluk, en dan vooral het vinden ervan. Iedereen doet dat op z’n eigen manier. De een meer succesvol dan de ander, wat dan uiteindelijk – in het beste geval – júíst leidt tot een les die je gebruikt in die oneindige zoektocht. Maar bestaat er wel zoiets als duurzaam geluk?
Een nieuw psychologisch onderzoek geeft nu antwoord op die vraag.
De bouwstenen voor duurzaam geluk
Hoewel ieder mens anders is en de term ‘geluk’ voor iedereen iets anders betekent, denken een aantal psychologen en geluksonderzoekers toch antwoord te kunnen geven op die ene vraag.
Na het doen van uitvoerig onderzoek kwamen ze namelijk steeds 3 antwoorden tegen wanneer ze gelukkige mensen spraken.
1. Autonomie
We schreven er al eens eerder over; geld maakt niet gelukkig. Tóch is er een positieve link te zien tussen geld en geluk, zoals te zien is in dit Nederlandse onderzoek naar hoe rijke en niet-rijke mensen hun tijd indelen.
Wetenschappers van de Universiteit van Maastricht, de Harvard Business School en de VU legden 383 vermogende en 1232 niet-vermogende mensen een vragenlijst voor om de verschillen en overeenkomsten te kunnen aanduiden in de manier waarop ze met hun tijd omgaan en hoe dit hun geluk beïnvloedt. Wat bleek?
Must read: Maakt geld eigenlijk gelukkig? Een gelukspsycholoog vertelt
De onderzoekers vonden minder verschillen tussen de rijken en de niet-rijken dan in eerste instantie werd verwacht. Beide groepen spendeerden evenveel tijd aan vrije tijd, werk, woon-werkverkeer en aan hun telefoon en computer.
Uiteraard kwamen er ook (grote) verschillen naar voren, zo ontdekte de wetenschappers dat de rijken (het waren miljonairs) eerder geneigd waren tijd te spenderen aan werk dat hen een gevoel van autonomie heeft. Dat gaat om werk dat ze zélf besluiten te doen in plaats van het opgelegd te krijgen van een baas bijvoorbeeld. Dit punt bleek dan ook direct invloed te hebben op de algemene tevredenheid over het leven.
Ook lezen: Hoe geld ons wél gelukkig kan maken
Daarnaast bleken de rijken vaker tijd te besteden aan actieve ‘vrijetijdsactiviteiten’, zoals bewegen, sociaal zijn of vrijwilligerswerk doen. De niet-rijken kozen eerder voor passieve ‘vrijetijdsactiviteiten’, zoals TV kijken, slapen en niksen.
Met andere woorden: autonomie speelt een grote rol in de mate van geluk. Benieuwd hoe dat zit? Hierover vertelt gelukspsycholoog Josje Smeets meer in de eerste podcastaflevering van Bedrock Talks.
2. Gevoel van zingeving
Er bestaan verschillende vormen van geluk; namelijk op de korte en lange termijn, zo legde Smeets onlangs nog uit in een interview met Bedrock. Korte termijn geluk krijg je van dingen die nu plezier geven; het eten van chocola of dansen op een festival bijvoorbeeld.
Maar dan bestaat er ook lange termijn geluk, wat je ervaart bij een gevoel van algehele tevredenheid of voldoening. Vooral wanneer je ouder wordt, wordt die laatste vorm van geluk steeds belangrijker.
In een paper dat recentelijk werd gepubliceerd in the Journal of Personality and Social Psychology staan een aantal richtlijnen voor het meer creëren van betekenis in je leven:
- Samenhang. Het verwijst naar het proces van het begrijpen van de wereld en iemands ervaring erin. Het gaat over het ervaren van een gevoel van orde en begrijpelijkheid.
- Doel. Het slaat op het hebben van een levensdoel of misschien wel meerdere en daar naartoe werken.
- Er toe doen. Het gaat over de overtuiging dat iemands daden een verschil maken in de wereld en dat het de moeite waard is te leven. Het speelt een grote rol bij het ervaren van betekenis in je leven, ontdekten de onderzoekers.
3. Je leeftijd
‘Wat, leeftijd is toch juist maar een getal?’, horen we je nu haast denken. Klopt, maar toch heeft je leeftijd te maken met de mate waarin je gelukkig bent, als we het wetenschappelijk onderzoek moeten geloven.
Ook lezen: Waarom ‘wetenschappelijk onderzoek’ niet altijd even betrouwbaar is
Meerdere onderzoeken wijzen uit dat geluk, welzijn en voldoening toenemen naarmate we ouder worden. Dat begint toe te nemen wanneer je jongvolwassen bent en loopt op tot middelbare leeftijd.
Een andere studie gepubliceerd in the Journal Social Psychology and Personality Science laat zien dat er ook een link is tussen leeftijd en optimisme. Optimisme bleek uit het onderzoek het laagst te zijn in de twintiger jaren, liep op in de dertiger en veertiger jaren en er was een piek te zien in de vijftiger jaren. Mensen van 55 jaar oud bleken het meest optimistisch.
Met andere woorden: dit psychologische onderzoek laat zien dat autonomie, betekenis en leeftijd 3 belangrijke componenten zijn voor geluk. Nu kan je aan je leeftijd natuurlijk weinig veranderen, maar je kan wél zorgen voor meer autonomie en betekenis in je leven. Waar wacht je nog op?
Mood boosters:
- Een ode aan kleine geluksmomentjes: de gelukjes van de Bedrock-redactie
- Kneden wij ons eigen geluk? Het antwoord: ja en nee
- Voel je ellendig, en word daardoor gelukkig