Goed nieuws: Hongarije stopt met de bontteelt van vossen, fretten en beverratten

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we聽zwemmen in het plastic聽en bijna identiteitsloos zijn聽zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop g贸ed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: Hongarije verbiedt bontteelt van vossen, beverratten, nertsen en fretten.

Het besluit is tot stand gekomen vanwege bezorgdheid voor volksgezondheid. What’s happening?

De angst voor mutaties

Vorige maand publiceerde het Europees Centrum voor Ziektepreventie- en bevrijding een rapport waarin bezorgdheid werd uitgedrukt over het risico van nertsenfokkerijen en mutaties op het coronavirus.

De angst voor mutaties is de reden dat er in verschillende landen over de hele wereld plannen beginnen te ontstaan om de fokkerijen te sluiten. Begin vorige maand stopte Denemarken ermee en nu is het de beurt aan Hongarije.

Lees ook: Good News: het grootste veilinghuis voor bont ter wereld stopt ermee

De fokkerijen in Hongarije

Hongarije gaat echter nog verder dan Denemarken. Het land gaat niet alleen de productie van nertsen verbieden; er komt ook een verbod op het fokken van vossen, fretten en beverratten.

Toch moet benoemd worden dat nog niet ieder dier baat heeft bij deze regel. De bontfokkerij van chinchilla鈥檚 zal voorlopig gewoon doorgaan.

Ook interessant: Faux fur is overal, maar is nepbont wel zo onschuldig als je denkt?

De keuze om de fokkerijen te sluiten komt misschien niet uit de dierenethiek, maar dicht is dicht. Hopelijk zet dit verbod andere landen aan dit ook te doen.

Fokkerijen in andere landen

In verschillende landen over de hele wereld heerst er momenteel de angst voor mutaties uit fokkerijen. En dat is niet vreemd. In Denemarken waren de 12 Deense mensen die besmet raakten met een mutatie de reden om de fokkerijen te sluiten. Maar op andere plekken de wereld is het ook raak.

In Spanje, Zweden, de Verenigde Staten 茅n Nederland zijn er coronabesmettingen uit nertsenfokkerijen vastgesteld. Dit is voor Nederland de reden geweest om de fokkerijen tegen 2021 te sluiten.

Lees ook: Good News Monday: modemerk Prada gaat stoppen met bont in hun collecties

Hopelijk is dit het begin van een verbod op het fokken van een grotere groep dieren in een grotere groep landen. Het begin is gemaakt, de rest zal volgen. Fijne maandag!

Meer goed nieuws:

Reageer op artikel:
Goed nieuws: Hongarije stopt met de bontteelt van vossen, fretten en beverratten
Sluiten