Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 15 mei 2019

Het nieuwe verhalenboek van Lonely Planet wil je nú in huis halen

“Wat was de mooiste reis van je leven? En wat was het meest onvergetelijke moment?” Zie daar maar eens antwoord op te geven, als je één of meerdere reizen achter de rug hebt. Toch stelde reisexpert- en schrijver Matt Philips van Lonely Planet de vraag aan maar liefst 100 reizigers. De antwoorden zijn verbluffend.

De 100 ‘mooiste’ verhalen bundelde de Lonely Planet in het spiksplinternieuwe boek: 100 reizen die je leven veranderen. En geloof ons: die wil je op je boekenplank hebben liggen.

Reisverhalen over de hele wereld in één boek

Dat klinkt als geen verkeerde baan. Dat heeft Philips sowieso niet, hij reist en schrijft al zo’n 15 jaar voor Lonely Planet. Toch was het een heel karwei om de 100 meest bijzondere verhalen te selecteren en die op papier te krijgen. Toch is het gelukt.

Een herkenbare terugkomende factor van de verhalen, is ‘de ervaring‘ van de verteller. Het valt op dat voor sommigen ‘het moment‘ zó belangrijk is geweest dat er een ‘voor-‘ en ‘na’-leven is. De ervaring heeft hun leven of in elk geval hun kijk erop, voorgoed veranderd. Wie heeft gereisd of spreekt met mensen die de meest indrukwekkende dingen hebben meegemaakt, herkent zich daar misschien in. Tijd om díé verhalen te bundelen, vond Lonely Planet.

Want, reizen kan je leven écht veranderen.

Dit is slechts een greep uit de verhalen, Aaron Muller was in de Monument Valley Navajo in Utah, de VS:

“De medicijnman staarde door een kristal naar een vuur van gloeiende kolen op de bodem van rode aarde in zijn hogan, de traditionele woning van Navajo. ‘Het vuur is als een röntgenapparaat’, zei hij. In mijn hand legde hij een glimmende zwarte pijlpunt en hij wuifde me toe met gouden arendsveren. ‘Ik zie jouw leven daarbinnen weerspiegelt,’ vervolgde hij. […]

Ik was niet gelovig en had nooit echt gebeden, maar daar in het achterland van Monument Valley, waar de Navajo nog steeds leven zonder stromend water of elektriciteit, voelde ik een sterke aandrang om voor het eerst in mijn leven instinctief en absoluut vanuit mijn hart te spreken. Ik vertelde over mijn vrouw en kinderen. Ik vroeg om mijn duisternis niet in hun leven te brengen, sterker te zijn, een beter man te worden. Terwijl de woorden ut mijn mond rolden, werden zijn bezweringen luider en intenser. Zandstormen sloegen met gedonder tegen de muren. Plotseling hoorde ik mijn naam roepen en ik werd overspoeld door emotie. Toen ik opkeek, glimlachte de medicijnman. ‘Deze kracht is sterk,’ zei hij, ‘hij komt van de aarde’.”

Dit vind je vast ook leuk: Levenslessen die je sneller leert door te reizen

Levensveranderende ervaring

Aaron vertelt hierover dat de ervaring een deur opende naar zijn eigen spiritualiteit. Zomaar zo’n ceremonie deelnemen is overigens zeker niet gewoon. Hoe en wat, vertelt hij in het boek. Even verderop in het boek vertelt Andrew McCarthy hoe hij, naar jaren van twijfel, onzekerheden en angst tijdens een lange wandeltocht (800 km!) in Spanje meerdere keren dacht: ik ga naar huis. Toch deed hij het niet. “Ineens zakte ik zonder aanwijsbare reden door mijn knieën en begon te huilen. Ik wist gewoon dat ik geen stap meer kon zetten op manier hoe ik nu leefde. Er moest iets veranderen.”

Adembenemende verhalen die je doen verwonderen over de schoonheid van het leven. En vooral: de ontdekkingen en lessen die we soms voorgeschoteld krijgen. En daarvoor wil je soms net een stap uit je comfort zone zetten.

Het boek is opgedeeld in zoveel verschillende verhalen dat je het boek er wanneer je er zin in hebt, even bij kan pakken. Inspiratie voor een eigen reis of misschien juist wel fijn als (alleen) reizen je nog een stap te ver is.

boek cover

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Het nieuwe verhalenboek van Lonely Planet wil je nú in huis halen
Sluiten