Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 21 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom we extra moeten letten op bodyshaming tijdens corona

Dat de coronacrisis zowel positieve als negatieve effecten teweegbrengt, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Sommige gevolgen waren al meteen erg duidelijk (meer tijd voor introspectie en self care, minder FOMO), andere effecten dringen subtieler door. In die laatste categorie is bodyshaming (helaas) een triest pijnpunt, en wel hierom.

Even een recap: bodyshaming ontstaat wanneer je jezelf of anderen bekritiseert omwille van een lichamelijk kenmerk. Dat kan zich uiten op verschillende manieren: van mensen op straat commentaar geven op hun uiterlijk tot jezelf zo erg schamen voor je lichaam dat je niet meer in bikini naar het strand durft.

Het gaat erom dat lichaamsvorm een factor is waarover geoordeeld wordt. Helaas is dit vaak helemaal niet zo onschuldig als het lijkt. Bodyshaming leidt namelijk onbewust tot heel wat onzekerheid en in het slechtste geval tot eetstoornissen. Kortom: we hebben er alle baat bij om bodyshaming uit de wereld te krijgen.

Bodyshaming in tijden van corona

Momenteel zit het grootste deel van de wereld in quarantaine en doen we er alles aan om onze fysieke gezondheid te beschermen. Je zou zeggen dat tijden van crisis ruimte geven voor solidariteit en mildheid, en dat het de focus scherp stelt op wat er écht toe doet.

Lees ook: Hoe we allemaal meedoen aan bodyshaming (en daar zelf het slachtoffer van worden)

En toch is net deze tijd extra vatbaar voor bodyshaming. Want je zou het misschien niet zeggen, maar de coronacrisis vergroot wel degelijk het reeds bestaande slankheidsideaal uit.

Coronakilo’s

Bodyawareness activiste Sabine Peeters benadrukt bijvoorbeeld aan het Belgische blad Knack dat grappen over coronakilo’s vaak niet zo onschuldig zijn als ze lijken:

“De ‘humor’ die er vaak mee gepaard gaat, ontgaat me volledig en getuigt van weinig empathie. De grapjes zetten een dikker lichaam weer maar eens neer als iets dat ten alle tijden vermeden moet worden.”

Must read: ‘Maar je ziet er helemaal niet uit als iemand met een eetstoornis’

Vooral voor mensen die kampen met een eetstoornis zijn dit soort opmerkingen ontzettend pijnlijk. “Eén van de grootste hordes tijdens het herstel van een eetstoornis of negatief lichaamsbeeld is het wegnemen van angst tot gewichtstoename.

Bij het bespotten van deze mogelijkheid maak je deel uit van een toxische sfeer die we niét kunnen weren met een mondmasker een latex handschoenen.”

Groter bewustzijn

Vergeet daarnaast ook niet dat we door quarantaine veel meer tijd hebben om na te denken. In positieve gevallen kan dat leiden tot nuttige zelfreflectie en nieuwe inzichten, maar er zijn ook heel wat mensen die door de quarantaine alleen maar meer gaan piekeren, bijvoorbeeld over lichamelijke onzekerheden.

Daarbij komt nog eens dat mensen – nu ze toch meer tijd hebben – vaker dingen zullen posten op social media. En hoewel we de laatste tijd gelukkig al meer en meer échte verhalen zien opduiken, worden social media toch nog vooral gedomineerd door perfecte plaatjes en succesverhalen.

En dus ook: méér fitgirls die ook zonder sportschool in shape blijven, méér selfies uit flatterende hoeken , meer ‘voor en na corona’-memes waarin mensen 100 kilo zwaarder uit de quarantaine lijken te komen. Geen wonder dat deze periode extra gevoelig is voor mensen die reeds een moeilijke relatie met eten hadden.

Subtiele opmerkingen

En ja, natuurlijk zijn wij voorstander van een gezonde levensstijl. Ook wij moedigen gezonde voedingskeuzes en voldoende lichaamsbeweging aan. Maar daarnaast staan wij minstens even erg voor een gezond lichaamsbeeld en een healthy mind.

En dát kan alleen maar als we met z’n allen begrijpen dat bodyshaming zich manifesteert in subtiele opmerkingen en grappen, zeker tijdens corona.

Meer over lichaamsbeeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Waarom we extra moeten letten op bodyshaming tijdens corona
Sluiten