Rosa Bertram
Rosa Bertram Sustainability 1 jun 2019

The Body Shop goes sustainable (of nou ja, dat waren ze eigenlijk al die tijd al)

The Body Shop bestaat al langer dan ik überhaupt op deze wereld rondloop. De befaamde rondje potjes lippenbalsem, body butters en flessen shampoo kennen we allemaal. Maar wist jij al dat het huidproductenmerk al in sinds de oprichting (in de 70’s) hartstikke groen bezig is?

Om die reden gingen wij onlangs mee naar de lancering van hun allernieuwste, innovatieve concept: de ‘nieuwe’ verpakkingen zijn namelijk gemaakt van gerecycled plastic uit India. Want, plastic kán duurzaam zijn, mits het verantwoord wordt gebruikt, vindt The Body Shop. Een groot en bekend probleem is natuurlijk wegwerpplastic, waarvan het gebrek aan waste management een groot onderdeel is. En daar is nu iets héél interessants op bedacht.

Gerecyclede verpakking uit India

Om dit circulaire concept te realiseren, schakelde The Body Shop de hulp in van het good do bedrijf ‘Plastics for Change’. De oprichter, Andrew Almack, (die zelf al 4 jaar in India woont en zijn hele carrière wijdt aan het wereldwijde plastic probleem) werkt samen met de mensen die het plastic bij elkaar rapen en sorteren: de waste pickers.

Lees ook: Zero waste: dit is álles wat je wilt weten over een zero waste lifestyle

Want, zegt hij, het plastic probleem wordt namelijk gedocumenteerd met de focus op de zee (de plastic soep), maar van de mensen die tussen het afval wonen en het plastic sorteren was tot voor kort weinig te zien. “Wij zorgen voor een eerlijke lonen en goede omstandigheden van de waste pickers. Ook helpen wij bedrijven bij het regelen van gerecyclede verpakkingen,” vertelt Almack aan Bedrock.

indiase vrouwen sorteren plastic

Het afval waarmee The Body Shop nu werkt voor, komt uit Bangalore in India, daar zijn zo’n 2500 (meestal vrouwelijke) waste pickers. De haarverzorgingslijn van The Body Shop krijgt als eerste de ‘nieuwe’ verpakkingen. “Je ziet er bijna niks van, de flessen zijn nog steeds hartstikke helder.”

Dat Almack zich hard maakt voor sociale minderheden blijkt ook uit zijn andere projecten, waarbij hij eerder Lush hielp aan gerecyclede verpakkingen, in de sloppenwijken van Lima een plastic ruilcentrum opzette en bezig is met het 3D printen van recycling technologie. Over impact gesproken…

Dit vind je vast ook interessant: Zo maak je zelf makkelijk goedkoper, simpele én natuurlijke huidproducten

Impact maken op de locale bevolking

Al sinds jaar en dag werkt The Body Shop met projecten waar de hulp het hardst nodig is. “Als wij in een project investeren, gaan we altijd een lange samenwerking aan. We zijn er niet alleen even voor de campagne en dat we dan weer verdwijnen,” vertelt Lee Mann, manager van de zogeheten community trade programma’s ons. “We blijven op de lange termijn en zorgen dat de mensen uit deze plekken blijvend werk en betere leefomstandigheden houden.”

“Ook de ingrediënten van de producten komen grotendeels uit landen waarin het merk investeert. Zo is één van de haarmaskers gemaakt van sheaboter uit Ghana bijvoorbeeld”, licht het hoofd van duurzame en ethische inkoop, Pins Brown, toe.

shampoo fles en noten

Een duurzame toekomst

Toch zijn dit niet alle plannen voor de toekomst voor het huidverzorgingsmerk. Een volgende stap is natuurlijk om alle producten te verpakken met gerecycled materiaal. Maar ook dat is niet alles, momenteel is er een heel team bezig met het uitdenken van een systeem waarbij iedereen die bijvoorbeeld een fles shampoo koopt, deze ook weer kan inleveren bij de winkel om te zorgen dat de loop closed blijft. Hoe dat er precies uit zal zien, wordt nog over nagedacht. Het doel? In 2030 wil The Body Shop volledig circulair zijn met ál hun verpakkingen.

Tot die tijd wassen wij ons haar met veel liefde van de eerlijk verkregen én verpakte haarproducten.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
The Body Shop goes sustainable (of nou ja, dat waren ze eigenlijk al die tijd al)
Sluiten