Bloemen langer mooi houden? Check deze simpele tips

Ah, de lente! Het zonnetje schijnt steeds vaker, de vogels fluiten en we vullen onze huizen met mooie boeketten. Het is alleen zo zonde als verse bloemen na een halve week verlept in de vaas hangen.

Tijd voor een opfriscursus bloemen langer mooi houden door middel van een paar handige (wellicht voor de hand liggende) tips.

Jonge blommen

Te vaak grijpen mensen naar de eerste de beste bos, terwijl het verstandig is om een bos te kiezen waarin veel knopjes nog dichtzitten. Zo weet je zeker dat je langer van ze kunt genieten. En oké, soms gaan ze niet allemaal open, maar over het algemeen geldt: de knopjes die nog dicht zijn, moeten ook nog opengaan.

Schone vaas

Hoe vaak gooi je het oude water eruit, vul je ‘m weer en stop je de verse bloemen in de (stiekem) vieze vaas? De bacteriën die in de vaas achterblijven zijn heel erg slecht voor je nieuwe bloemen. De bacteriën kunnen de stengels blokkeren en zorgen ervoor dat het water minder goed wordt geabsorbeerd. En wat er dan gebeurt? Ze verwelken sneller en je krijgt van die vieze slijmerige (en niet prettig ruikende) stelen.

Stengels afsnijden

Veel mensen vragen het zich af en de meningen verschillen. Moet je bloemen nou recht of schuin afsnijden? Het mag blijkbaar allebei! Uiteraard met een schoon mes of schaar, in verband met de bacteriën (zie punt 2).

Koele ruimte

Op zich redelijk voor de hand liggend, maar soms is de verleiding toch groot om je bloemen ergens neer te zetten waar ze mooi in de zon staan. Dat kun je dus beter niet doen. Direct zonlicht en warme temperaturen zorgen ervoor dat de levensduur van bloemen verkort wordt. Kies daarom toch voor een koele plek.

Fruity business

Deze komt misschien als een verrassing. Maar houd je bloemen uit de buurt van een fruitschaal. Waarom? Fruit geeft het hormoon ethyleen af. En ethyleen zorgt ervoor dat bloemen (en planten) sneller verouderen.

Dit zijn een paar typische lentebloemen in maart en zo verzorg je ze.

Tips om langer te genieten van de hyacint:

  • Op een koele plek neerzetten, ze bloeien sneller uit als ze in een warme omgeving staan
  • Niet in de buurt van een fruitschaal zetten

Tips om langer te genieten van de ranonkel:

  • Niet te veel water per keer, maar wel goed hydrateren (drinkt namelijk veel)
  • Op een koele plek, niet in de warmte of in de tocht

Voor april is de bloem van de maand de gerbera.

Tips om hier langer van te genieten:

  • Juiste omgevingstemperatuur (20 graden)
  • Niet in de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast de fruitschaal

Laatste tip:

Op mooiwatbloemendoen.nl kun je all you need to know over bloemen vinden.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Bloemen langer mooi houden? Check deze simpele tips
Sluiten