Rosa Bertram
Rosa Bertram Mind 11 feb 2020

Onderzoek: een bioscoopbezoekje is goed voor je lichaam en geest

Een filmpje pakken is niet alleen gezellig en een uiterst fijne bezigheid om de deprimerende wintermaanden door mee te komen: het blijkt nu ook allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee te brengen, blijkt uit recentelijk onderzoek.

Wat is er aan de hand? Uit nieuw academisch onderzoek uitgevoerd door University College London en de bioscoopketen Vue blijkt dat af en toe een film kijken in de bioscoop hartstikke goed voor je is.

Bioscoopbezoek en de hersenen

Uit het onderzoek blijkt dat een paar uur naar een film kijken in de bioscoop je creatiever, productiever en meer verbonden kan maken. Hoe zit dat?

Omdat we in het dagelijks leven constant online zijn, Whatsappen, onze mail beantwoorden en op social media zitten, fungeert een bioscoopbezoek als een rustmoment.

Must read: Zo neemt jouw brein jou in de maling (omdat ‘ie veel slimmer is dan jij bent)

Waar je thuis nog snel naar je telefoon grijpt, laat je die in de bioscoopzaal eerder (op vliegtuigmodus) in je zak zitten.

Tijdens de film – zo’n twee uur lang – kijk je dus niet op je telefoon en heb je volledige focus op één activiteit: de film kijken.

Voor het academische experiment – uitgevoerd door de Faculteit Experimentele Psychologie van de UCL – kregen 51 vrijwilligers biometrische sensoren opgeplakt om te zien wat er met lichaam en geest gebeurt tijdens het zien van een film in de bioscoop. De controlegroep van 26 proefpersonen lazen gedurende diezelfde tijd een boek. Wat bleek?

De hartslag van de bioscoopgangers ging significant omhoog, tot wel 95-160 slagen per minuut. Dit in vergelijking met de 60-100 slagen per minuut in rusttoestand (ongeveer hetzelfde effect als een lichte cardio-oefening).

Lees ook: 10 films die ervoor zorgen dat je anders naar de wereld gaat kijken

Saillant detail: de hartslag van de filmkijkers bleek steeds nauwer met elkaar overeen te komen en vaak tegelijk klopte. Dat impliceert een hoge sociale binding tussen de mensen in de zaal en een verminderd gevoel van eenzaamheid en depressie, aldus de onderzoekers.

Met andere woorden: uit het onderzoek blijkt dat een bioscoopbezoek goed voor je is! We zijn benieuwd of er nog andere wetenschappelijke onderzoeken komen naar dit onderwerp, maar tot die tijd vinden we dit prima nieuws!

Tim Richards, CEO van Vue, zegt hierover: “Tussen het jongleren met meerdere apparaten en het leven in een wereld waar we bijna nooit offline zijn, is het even uitschakelen nog nooit zo belangrijk geweest. Niet alleen is de bioscoop een van de beste plekken waar je echt kunt verdwalen, maar het onderzoek toont aan dat het eigenlijk best goed voor je is!

Docutips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Onderzoek: een bioscoopbezoekje is goed voor je lichaam en geest
Sluiten