Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Betere wereld 27 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Zo kun je biologisch eten kopen tegen een lagere prijs

Biologisch eten? ‘Allemaal leuk en aardig’ denken veel mensen, ‘maar een stuk minder leuk voor de portemonnee’. En ja, in de supermarkt zijn biologische producten (in vergelijking met bijvoorbeeld het huismerk) inderdaad een stukje duurder. Maar wie het slim aanpakt kan gewoon biologisch eten tegen een lage prijs.

En dat is precies wat een groep Amsterdammers ook gedacht moet hebben. In 2008 richtten zij Vokomokum op: één van de grootste biologische voedselcoöperaties in Amsterdam. Mokum staat (zoals je misschien wel weet) voor Amsterdam. Voko staat voor voedselcoöperatie.

“Vokomokum is een initiatief van burgers, dat gezond eten en sociale waardecreatie aan elkaar koppelt,” legt Elizabeth MacFadyen, mede-initiatiefnemer van Vokomokum, uit in een interview met de Gezonde Stad. Het idee is dat een grote groep mensen gezamenlijk (biologische) droogwaren bestelt, direct bij de groothandel. Hierdoor kunnen de prijzen laag gehouden worden.

Hoe werkt het precies?

Om te kunnen bestellen moet je eerst lid worden van de groep. Hierna kun je via de website biologisch (of vegetarische) producten bestellen, en aan het eind van elke maand kun je dan je bestelling op komen halen.

Ook interessant: Wow: dit gebeurt er met je lichaam als je biologisch eet

De coöperatie hanteert wel het principe ‘voor wat hoort wat’. Dat betekent dat alle leden van Vokomokum een bijdrage leveren aan het initiatief. “Alles wat in een winkel wordt gedaan, doen we zelf,” verklaart Elizabeth in het interview. Maar dan kun je dus wél tegen een lage prijs genieten van gezond voedsel.

Join the club

Woon je in Amsterdam en zou je graag lid willen worden? Op de website van Vokomokum kun je zien wanneer de volgende introductiebijeenkomst is (meestal op de laatste vrijdag van de maand).

En ook als je buiten Amsterdam woont kun je natuurlijk kijken of er een voko bij jou in de buurt zit.

Meer over biologische voeding?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Zo kun je biologisch eten kopen tegen een lagere prijs
Sluiten