Tessa Ham
Tessa Ham Nieuws 10 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Good News Monday: wauw, deze vuilniszak is voor 85 procent gemaakt van suikkerrietafval

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis positieve nieuwtjes en daden goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hoop goed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: het Nederlandse bedrijf Base Packaging introduceert revolutionaire bio-afvalzakken die voor 85 procent gemaakt zijn van suikerrietafval.

Elk jaar gooit de gemiddelde Nederlander tenminste 50 vuilniszakken weg. Dat is in totaal grofweg zo’n 3 miljoen kilo aan plastics. Als iedere Nederlander over zou stappen op biodegradable vuilniszakken zou de CO2 uitstoot al met 8 miljoen kilo (!) afnemen. Time for change!

CO2-inname in plaats van uitstoot

Het concept van bio-afvalzakken is niet nieuw. Zelfs bij de supermarkt kun je tegenwoordig groene bio-zakken kopen. Maar die vuilniszakken zijn vaak gemaakt op basis van aardappelzetmeel, dat hiervoor speciaal geproduceerd moet worden. De Bio-Base(d) zakken van Base Packaging bestaan voor 85 procent uit suikerrietafval. Ze zorgen daardoor juist voor een CO2-inname in plaats van uitstoot. Hoe bedoel je, close the loop?

Lees ook: Ik scheidde twee weken al mijn afval (en dan bedoel ik ook echt álles) en dit is wat ik leerde

Het afval van de suikerrietplant blijft over na verwerking voor andere producten. De plant ondergaat 2 wassingen waarbij rietsuiker wordt gewonnen. Bij de laatste en derde wassing wordt groene PE gewonnen, waar de bio-afvalzakken van gemaakt zijn. Tijdens zijn levensduur neemt de plant meer CO2 op dan dat er tijdens het gehele productieproces én vervoer van de Bio-Base(d) afvalzakken aan uitstoot geproduceerd wordt.

vuilniszak

Bio-afvalzakken gebruikt door bedrijven

Momenteel zijn de zakken alleen beschikbaar voor de zakelijke markt. Op het eerste gezicht lijkt dat jammer, want ook wij zouden de zakken graag voor thuis willen aanschaffen om de wereld een handje te helpen. Aan de andere kant: deze revolutionaire zakken gaan gebruikt worden in bedrijven waar onwijs veel afval wordt gemaakt (en dus ook veel zakken doorheen gaan).

Lees ook: De meest gemaakte fouten bij het scheiden van kantoorafval

Bovendien is Base Packaging ook van plan de bio-base(d) zakken ook op de consumentenmarkt te brengen. Score! “Het is ons doel om de hele markt te voorzien van de bio-base(d) afvalzakken, daarmee maken we een grote winst op het gebied van duurzaamheid”, zegt Mischa van Hees, van Base Packaging. Wij kunnen in ieder geval niet wachten!

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Good News Monday: wauw, deze vuilniszak is voor 85 procent gemaakt van suikkerrietafval
Sluiten