Josephine Kay
Josephine Kay Betere wereld 23 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Binnenkort verhuizen of re-decoraten? Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt

Dolgelukkig teken je het huur- of koopcontract van je nieuwe huis. Een frisse start, schone lei en nieuwe kans om je huis helemaal in te richten zoals jij dat wilt. Jouw Pinterest-boards zitten bomvol nieuwe ideeën en je kunt niet wachten om te gaan shoppen. Maar voordat je dat doet, is het belangrijk om rekening te houden met de type verf die je kiest.

But, why?

Het is iets waar we over het algemeen niet vaak genoeg bij stilstaan, maar de binnenlucht van woningen – met name in nieuwbouwwoningen – is vaak vervuild door stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Een van de grootste boosdoeners is formaldehyde. Formalde-watte? Dit is een schadelijke stof die vrijkomt uit bouwmaterialen zoals geperst hout, maar ook uit tapijt en nieuwe meubels. Deze stof is – in verhoogde concentratie – een van de meest schadelijke stoffen in de binnenlucht. In een verhoogde concentratie kan dit onzichtbare gas een sterke, onaangename en prikkelende geur afgeven, en kan op de lange termijn gezondheidsklachten geven of zelfs leiden tot Astma.

Niet zo fijn dus. Wat wel fijn is, is de simpele oplossing. Er zijn namelijk verven, zoals Sigma Air Pure, die de binnenlucht zuiveren. Deze verf haalt tot 70% van de schadelijke formaldehyde uit de binnenlucht. Bovendien is het ook gewoon een hele mooie supermatte muurverf, is het 45% biobased én komt het in een gerecyclede verpakking. We like.

Waar moet je rekening mee houden?

Er zijn sommige ruimtes in huis waar de concentratie van formaldehyde hoger kan zijn. Op de site van Sigma kun je precies zien waar je op moet letten per ruimte. Wel zo handig. Denk bijvoorbeeld aan een zolderkamer die warmer wordt in de zomer en die misschien niet vaak genoeg wordt gelucht. Of een kinderkamer die vol nieuwe meubels staat, vaak wat kleiner is en waar je de ramen niet te vaak open wil laten staan in verband met tocht.

Het bewijs

Om de werking van de luchtzuiverende verf aan te tonen, heeft Sigma samen met een binnenklimaatspecialist het huis van een gezin onderworpen aan een binnenklimaattest. Ze maakten gebruik van geavanceerde meetapparatuur en een laboratorium om de concentratie formaldehyde in de woning te testen. Dit hebben ze vastgelegd in een mini-documentaire, die je hieronder kunt bekijken.

Maak kans op een schilderklus

Op www.sigma.nl/airpure kun je aangeven wie je blij wilt maken (of misschien ben je dat zelf wel) met een schilderklus van Sigma Air Pure. Daarnaast verloot Sigma onder de inschrijvingen Sigma Air Pure muurverfpotten van 10 liter per stuk.

Dus, nu dat we dit getackeld hebben, kun je weer verder met Pinnen. Oh, en wordt het een witte muur, of ga je toch voor een spannender kleurtje?

Meer lezen

7 kamerplanten die weinig verzorging nodig hebben en de lucht zuiveren.

In samenwerking met PPG Coatings

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Binnenkort verhuizen of re-decoraten? Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt
Sluiten