Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 20 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Bewust, langzaam en met aandacht leven, waarom is dat toch zo moeilijk?

We zijn druk, hebben moeite met het nemen van beslissingen, zijn constant op zoek naar de weg naar geluk en succes, vinden het lastig om nee te zeggen en tijd voor onszelf te nemen. Een kleine round up van de struggles waarmee we dagelijks worden geconfronteerd. Daarom geeft magazine Flow ons 10 levenslessen over geluk.

We weten vaak dondersgoed waar we tegenaan lopen in het leven, maar hoeveel tips, tricks en adviezen we ook krijgen, ernaar handelen is iets wat nog steeds lastig is. Want het leven raast al zo snel voorbij en jij rent er keihard achteraan.

Maar hoe doe je dat?

Dit blijkt uit recent onderzoek van Flow Magazine onder 2.000 Nederlandse vrouwen en gesprekken die zijn gevoerd met neurowetenschapper Margriet Sitskoorn. We weten met z’n allen wel wat ons te doen staat (slow downzeg nee, neem tijd voor jezelf) en wat onze valkuilen zijn, maar het in de praktijk brengen is nog moeilijk.

Leren van de Zweden: Neem eens wat vaker pauze

Overleven in de VUCA-wereld

Maar ik heb fijn nieuws voor je, want volgens wetenschapper Margriet Sitskoorn is dat helemaal niet zo gek. De wereld waarin we tegenwoordig leven, vraagt veel van onze hersenen en maakt het voor ons lastig om op tijd te ontspannen.

Deze nieuwe, stressvolle wereld wordt ook wel de VUCA-wereld genoemd. Een term die afkomstig is uit de Verenigde Staten en staat voor Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous, leert een snel onderzoek op het internet ons.

 • Volatile (snelle veranderingen) staat voor de meer bewegelijk wordende wereld, veranderingen volgen elkaar sneller op
 • Uncertain (meer onzekerheid) staat voor het meer onvoorspelbare karakter van ontwikkelingen
 • Complex (complexiteit) staat voor de steeds sterker wordende binding die we met elkaar hebben
 • Ambiguous (vaagheid) staat voor de gevarieerdheid van de realiteit, oorzaak en gevolg zijn vaak moeilijk te onderscheiden

We worden allemaal doodongelukkig door het streven naar perfectie

Oude vaardigheden verbeteren

Om in deze VUCA-wereld goed tot ons recht te komen, moeten we onze oude vaardigheden verbeteren. Margriet Sitskoorn legt in haar boek IK2 uit: “De veranderingen in de wereld vragen veel van onze hersenen. Oude vaardigheden, zoals aandacht vasthouden en switchen, moeten verbeterd worden.”

Nieuwe vaardigheden aanleren

Daarnaast moeten we ons ook een aantal nieuwe vaardigheden aanleren. Sitskoorn vertelt in haar boek: “Nieuwe vaardigheden zijn bijvoorbeeld het effectief selecteren en kritisch evalueren van informatie uit de ongelooflijke hoeveelheid beschikbare informatie. Maar ook het vertalen van deze informatie naar je werk en je leven.”

Wat nu?

Pfoe, klinkt als een hele kluif aan vaardigheden die je niet over één nacht ijs kunt aanleren. En dat is dan ook direct de uitdaging: laat je niet overrompelen door alle prikkels, maar probeer hier rustig en verstandig mee om te gaan.

“Dit vergt flexibiliteit, creativiteit en innovatievermogen, op tijd ontspannen en je niet alleen maar laten leiden door prikkels van buitenaf.” Aldus Sitskoorn in Ik2.

De boodschap is duidelijk: het is juist in deze stressvolle wereld belangrijker dan ooit om hier bij stil te staan. Probeer bewust en met aandacht naar je leven te kijken, momenten van rust te pakken en het mooie te zien in de kleine dingen.

Dit vind je misschien ook interessant: Zo blijf je goed voor jezelf zorgen als je heel veel tegelijk wilt doen

De 10 levenslessen van Flow

Wat daarbij kan helpen, zijn de 10 levenslessen van het tijdschrift FlowOndertussen bestaat het magazine 10 jaar en heeft het in die tijd een hoop geleerd. Dit zijn de 10 belangrijkste levenslessen voor het dagelijks leven volgens de creative directors Astrid van der Hulst en Irene Smit.

 1. Geluk zit in de kleine dingen
 2. Streven naar geluk maakt ongelukkig
 3. Verkeerde keuzes maken is prima
 4. Minder denken helpt
 5. Loslaten werkt
 6. Buiten je comfortzone is het leven soms mooier
 7. Wees vaker aardig voor jezelf
 8. Je kúnt andere keuzes maken
 9. Geniet van alles wat je mist
 10. Vertraag eens vaker

Slow down!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bewust, langzaam en met aandacht leven, waarom is dat toch zo moeilijk?
Sluiten