Julie van der Have
Julie van der Have Featured 10 mei 2016

Bewust leven en joie de vivre: kan dat samengaan?

‘Alles uit het leven halen’ is zo’n vaag zinnetje dat mensen roepen en wensen. Maar wat is dan ‘alles’ en wat is ‘het leven’? Op die laatste vraag heeft niemand het antwoord. Erover nadenken brengt je terug naar het begin, naar The Big Bang, en dat levert veel frustratie op. Wat je dus beter kunt doen is bepalen wat jij uit jouw leven wilt halen. Ook dat is ook geen makkelijke, maar een stuk behapbaarder dan het sterrenstelsel and beyond. Ik deel mijn poging. Dankzij het warrior-programma, dat het volledig benutten van je potentieel belooft, zorg ik zo goed voor mezelf dat ik me ook echt heel goed voel. Een open deur, tuurlijk, maar wel een nieuwe ervaring. Ik voel me normaal gesproken alleen zo na drie weken zon en zee. Of eigenlijk zelfs dan niet.

Winning

Ik zit in een high zou je wel kunnen zeggen. Ik sta maandagochtend lachend op, want ik ben in het weekend echt bijgekomen en heb de tijd gehad om leuke dingen te doen. Waar ik eerst tot zaterdagmiddag lag bij te komen van die fles wijn van de vorige avond, en het weekend begon met 1-0 achter, want zo voelde dat. Hoe leuk de avond ervoor ook was. Tegenwoordig kom ik op zaterdagochtend om half 11 terug van een les astanga yoga. Dat is winst. Hoeveel? 5-0 voor mij, zou ik zeggen. Man, wat ben ik dan tevreden.

Bedrock Meets… onze eigen Rosa & Lisanne over wat hen drijft en bewust leven

Natuurlijk heb ik dit weleens eerder gedaan, want het was voor het warrior-programma heus niet elk weekend bal. Maar zo’n lange tijd achter elkaar zoveel ontspannen weekenden hebben, dat verbetert mijn leven. Ook door het gezonde eten en het mediteren. Ik ben echt in optima forma. Ik ben sterk en fit en heb veel energie. Ik ben vrolijk, simpelweg gelukkig (hoe zeg je dit zonder ‘barf’ te denken?) en gefocust. Vooral fysiek zijn dat dimensies die ik nog niet zo kende. Zorgelijk en te gek tegelijkertijd.

Superman

Zorgelijk, omdat ik daarvoor dus maar op halve kracht functioneerde. De potentie die ik heb als ik wel goed voor mezelf zorg is zoveel groter dan als ik niet zo bewust leef. Het verschil? Alsof ik eerst een soort Clark Kent was in zijn Jan Modaal-pak en dat nu langzaam uit aan het trekken ben om als Superman door het leven te gaan. Ik ga iets minder snel dan Clark, but oh well ik hoef ook geen levens te redden uit een gebouw dat in de fik staat.

Nu is het enige moment dat je hebt (het belang van bewust in het nu leven)

Ik ervaar nu meer ruimte. Om bijvoorbeeld naast mijn werk andere projecten op te zetten, zoals het schrijven van deze column elke twee weken. Waar ik vroeger voor mijn gevoel vaak vol zat met werk en sociale dingen. Ik durf nu meer, ik accepteer dingen meer zoals ze zijn, ik vertrouw meer op mezelf, ik heb zin om eropuit te gaan, te bewegen. En zo kan ik wel even doorgaan.

There is more to life than quinoa en yoga

Dit klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. Ik weet nu namelijk al dat ik niet voor altijd zo bewust ga leven. Want daarvoor houd ik te veel van joie de vivre. Van zien waar het schip strandt, van 1 biertje drinken en dat het er dan 8 worden. Van tot 06:00 uur ’s ochtends op techno dansen en etentjes die kringen op het hout achterlaten. En dat is ook precies wat ik nu mis.

Mijn ideale leven, en dat van jou vast ook, bestaat uit het állemaal kunnen doen, zonder dat het energiepeil onder nul zakt. Maar is dat überhaupt mogelijk? Dat ben ik nu aan het onderzoeken en dat is een hele kluif. Thanks Big Bang, ik kauw er nog even op.

Waarom het helemaal oké is dat iedereen een eigen pad heeft in het leven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Bewust leven en joie de vivre: kan dat samengaan?
Sluiten