Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & seks 24 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Een betere relatie door een bevredigend seksleven of andersom? Onderzoek geeft antwoord

Die woestaantrekkelijke hottie uit de kroeg meenemen lijkt op het moment zelf een geweldig idee. De spanning, de verovering en dan: de one night stand. Met geluk kan het een match zijn in bed, maar ook een totále afknapper. Lig je dan, met zo’n vreemde naast je. Wetenschappers houden zich gelukkig ook met dit soort onderwerpen bezig en zijn erachter wat bevrediging in je seksleven te maken heeft met de verbinding met wie je het doet.

Seks met een vreemde of met een nieuwe fling kan geweldig zijn; de passie en chemie spat eraf. Maar, er valt óók (lees: veel meer) wat te zeggen voor seks waarbij het draait om connectie.

Sterker nog: de wetenschap legt nu een duidelijke link tussen de verbinding met wie je het bed deelt en een grotere seksuele voldoening. Tell us more!

Maakt verbinding seks beter of andersom?

Een nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal of Sex and Marital Therapy ploos uit of de seksuele voldoening bij koppels groter werd nadat het koppel een diepere verbinding aanging. Daarvoor ondervroegen de wetenschappers 366 koppels naar verbinding en seksuele voldoening tijdens de eerste 5 sessies van therapie.

De resultaten zijn op z’n minst interessant. “Partners kunnen meer betrokken zijn bij een relatie die hen meer seksuele voordelen biedt,” aldus één van de onderzoekers.

Must read: The Sex Issue: zo geniet je van seks als je last hebt van angsten

Toch kan ook het tegenovergestelde waar zijn. “Naarmate partners meer betrokken raken bij elkaar, is het waarschijnlijker dat ze meer tijd en energie besteden aan hun seksuele relatie, waardoor de seksuele behoefte weer wordt verhoogd.”

Veiligheid is belangrijk

Dit heeft alles te maken met dat wanneer er verbinding en betrokkenheid in het spel is, er meer veiligheid wordt ervaren dat weer ruimte geeft tot ontdekken. Daarmee werk je samen aan een bevredigend seksleven.

Wanneer er minder betrokkenheid was binnen een relatie, zagen de onderzoekers dat er ook minder communicatie over fysieke intimiteit plaatsvond.

Vind je vast ook interessant: The Sex Issue: 3 meditaties voor een betere seksuele en romantische connectie

Wat bleek uit hun experimenten? Hoe meer betrokkenheid en verbinding er werd gecreëerd in de eerste week, hoe bevredigender het seksleven was in de tweede week.

Importent side note: na 3 sessies nam dit positieve resultaat weer af. Vooral seksuele bevrediging zorgde voor meer betrokkenheid tussen lovers naarmate de sessies verstreken dan andersom. Wel denken de onderzoekers dat de voordelen van seksuele bevrediging belangrijk zijn bij de betrokkenheid en verbinding, maar veiligheid en investering van de verbinding is minder belangrijk bij het voorspellen van seksuele tevredenheid. Makes sense. 

Seks en verbinding zijn hoe dan ook verbonden

Hoe je deze cijfers ook wilt interpreteren of bekijken: verbinding met je partner en de tevredenheid van je seksleven hebben hoe dan ook met elkaar te maken.

Met andere woorden: als je als koppel groeit (en dus je relatie), zal jullie seksleven daar ook profijt van hebben. En hoogstwaarschijnlijk geldt ook: als je elkaar voorziet in seksuele behoeften en daarover communiceert en samen groeit, zal dat ongetwijfeld ook iets doen voor je relatie.

Dus, wil je betere seks? Dan wil je eerst aan je relatie werken!

Meer uit The Sex Issue?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Een betere relatie door een bevredigend seksleven of andersom? Onderzoek geeft antwoord
Sluiten