Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 21 okt 2020

Een beter reactievermogen door het spelen van een muziekinstrument

Al vaker schreven we op Bedrock over de werking van muziek. Zo leggen we uit waarom muziek luisteren tijdens het sporten je prestaties verbetert en geven we een antwoord op de vraag ‘kan muziek je slimmer maken’. Vandaag komt daar iets bij: uit onderzoek blijkt dat het spelen van een muziekinstrument je brein scherp houdt.

Een studie van de Universiteit van Montreal laat zien dat muzikanten een aanzienlijk snellere reactietijd hebben dan mensen die geen muziekinstrument spelen.

Wat de onderzoekers hebben gedaan? Ze vergeleken de reactietijd van 19 studenten die geen muziekinstrument speelden en 16 studenten die dit wél deden. De muzikanten namen deel aan de muziekopleiding van de Universiteit en speelden al minstens 7 jaar een instrument. Deelnemers waren onder anderen violisten, drummers en harpisten.

Het experiment

De deelnemers werden in een stille ruimte gezet en gevraagd om hun ene hand op een computer muis te houden en hun andere hand op een kleine doos, die af en toe vibreerde. Vervolgens kregen zij de instructie om te klikken op de muis wanneer zij een trilling voelden in de doos, wanneer ze een geluid uit de speakers hoorden (die voor ze werden geplaatst), of wanneer beide dingen tegelijkertijd gebeurde.

Lees ook: Heerlijke slaapmuziek om bij in slaap te vallen

Zoals verwacht hadden de muzikanten een aanzienlijk snellere reactietijd dan de niet musici. Dit was het geval bij zowel de auditieve (geluid), tactiele (tast) en multisensorische stimuli. Hoofdonderzoeker Simon Landry stelt dat dit waarschijnlijk komt omdat het bespelen van een muziekinstrument gericht is op meerdere zintuigen.

Iemand die viool speelt moet bijvoorbeeld de snaar voelen op zijn of haar vinger, maar ook luisteren of het juiste geluid geproduceerd wordt. Muzikanten zouden hierdoor mentaal meer alert zijn.

En wat hebben we hieraan?

Een feit is dat naarmate mensen ouder worden hun reactietijd ook langzamer wordt. Het spelen van een muziekinstrument kan in dat geval nuttig zijn om het brein scherp te houden, en het reactievermogen sneller te maken.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Een beter reactievermogen door het spelen van een muziekinstrument
Sluiten