Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Mind 29 okt 2020

Waarom het beter is om niet altijd ‘aan’ te staan

Altijd en overal bereikbaar zijn lijkt een slimme zet voor je carrière. Je toont hart voor de zaak, kan de touwtjes een beetje in handen houden en bent overal van op de hoogte. Maar onderzoeken laten zien dat de ‘altijd aan’-mentaliteit helemaal niet leidt tot meer productiviteit.

Soms denken we dat dingen in ons voordeel werken op de werkvloer: maandagochtend 09:00u meteen je collega aanspreken op een fout bijvoorbeeld, schuld afschuiven op een stagiaire of collega én je baas laten weten dat je 24-7 paraat staat. Ook al kom je heel eager over en is dat waarschijnlijk wel even goed voor je reputatie, erg lang ga je het niet volhouden.

Altijd bereikbaar zijn breekt je op, na een tijdje.

De eerste twee voorbeelden zijn gewoon irritant en de laatste komt je productiviteit uiteindelijk niet ten goede. Altijd bereikbaar zijn breekt je op, na een tijdje. Je bent constant op je hoede, terwijl het zó lekker is om even alles aan je collega’s te kunnen overlaten.

Harvard Business School professor Leslie Perlow deed een sociologisch experiment bij The Boston Consulting Group, waar consultants sliepen met hun telefoon onder hun kussen om op late mails te kunnen reageren.

Lees ook: Leren spreken en presenteren als een baas: zo doe je dat

Ze constateerde dat werknemers ’s ochtends vaak geen idee hadden hoe lang hun werkdag zou duren. 30 procent van hen onderschatte steevast het aantal werkuren. Het resultaat was dat ze bijna geen privé afspraken durfden te maken of zelfs geen vakantie wilden boeken. Het kwam de relatie met hun vrienden en familie uiteraard niet ten goede.

Voor managers ligt er een uitdaging in het stellen van grenzen voor hun werknemers

Het is lastig als je niet precies weet wat er van je verwacht wordt en als je het gevoel hebt dat je onvervangbaar bent. Levert stress op. Als je altijd ‘aan’ staat, hóef je bovendien niet efficiënt te werken en dat betekent veel teveel tijd besteden aan dingen die niet belangrijk zijn. Uiteindelijk haalt dat de rek eruit.

Doelen behalen

Terwijl e-mail en mobiele technologie onze manier van werken sterk hebben versoepeld, vindt Perlow dat de ‘altijd aan’-mentaliteit op langere termijn nadelige effecten kan hebben op organisaties. Ze leerde BCG dat het prima mogelijk was doelen te behalen als werknemers eens niét bereikbaar waren.

Als e-mail en telefoons écht uitstonden en ze tijd voor zichzelf hadden. Collega’s namen dan hun taken waar en dat werkte prima. Deadlines werden gewoon netjes gehaald, klanten waren tevreden én de werknemers hadden dus tijd voor zichzelf en hun privé-leven.

Ook interessant: Waarom het stellen van doelen onontbeerlijk is voor geluk

Voor managers ligt er een uitdaging in het stellen van grenzen voor hun werknemers. Samen met de BCG richtte Perlow een nieuwe manier van werken in, waarin voorspelbaarheid, teaming en open communicatie op nummer één stonden. Voorafgaand aan elk nieuw project spreken teams nu af hoe het project wordt aangepakt.

Hoe snel moeten mails beantwoord worden? Hoe vaak ziet het team elkaar face-to-face? En: wie is wanneer offline? Het lukt de consultants inmiddels zich beter aan afspraken te houden (zowel zakelijk als privé), minder tijd te besteden aan onbelangrijk werk, innovatief te zijn en beter samen te werken.

In deze TED Talk legt Perlow alles uit over het experiment.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom het beter is om niet altijd ‘aan’ te staan
Sluiten