Alrik de Jong
Alrik de Jong Betere wereld 27 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

5 ultieme landen in Europa om te wildkamperen

Er zijn weinig activiteiten die meer het gevoel van vrijheid geven dan wildkamperen. We zouden zeggen: trek er zelf op uit om dat te ervaren. Dit zijn de beste landen in Europa om een roadtrip te combineren met slapen in het wild.

Er zijn weinig dingen die meer vrijheid geven dan wildkamperen. Met je spullen achterin de auto, hup de wijde wereld in. Zie je een mooi plekje? Dan blijf je een nachtje staan. Is het er heel leuk? Vooruit, nog een nachtje.

Dit zijn de beste landen in Europa om te wildkamperen en deze zomer nog naartoe te rijden.

Wildkamperen in Schotland

Voor het mooie weer ga je niet naar Schotland toe, voor buitenaardse natuur wel. Als je door de Schotse hooglanden rijdt, heb je het gevoel alsof je in je eentje bent afgezet in een andere wereld. Een ultiem decor om in te wildkamperen.

wildkamperen, europa

Sinds 2003 geldt in Schotland ‘the right to roam‘. Dit houdt in dat je in principe overal mag lopen én kamperen. We adviseren Loch Lomond, een meer in het westen van de zuidelijke Highlands. De wandelroute West Highland Way loopt langs de volledige oostkust van het 37 kilometer lange meer.

Wildkamperen in Noorwegen

Noorwegen heeft fjorden, een prachtig binnenland, uitgestrekte bossen, betoverende watervallen en zo kunnen we nog even doorgaan. In deze magische wereld mag je gratis slapen, mits je je aan de regels houdt.

wildkamperen, europa

Zo mag je niet in een akker of ander bebouwd veld slapen en moet je op minimaal 150 meter van het dichtstbijzijnde huis staan. Dat laatste is overigens niet zo moeilijk. Als je nog niet zo bekend bent met Noorwegen, begin dan op Google met Jotunheimen of de Lofoten.

Wildkamperen in Zweden

Hier gelden dezelfde regels als in Noorwegen: overal mag je wildkamperen, als je je maar aan de regels houdt. Fijne lui, die Scandinaviërs. Als je in jouw auto of camper door Zweden rijdt, val je wat betreft de natuur van de ene in de andere verbazing.

wildkamperen, europa

Zweden leent zich perfect voor een visvakantie of -wandelvakantie. Lekker rondtoeren van meer tot meer en decor tot decor. In dit artikel lees je meer over de mooiste wandelgebieden in Zweden.

Wildkamperen in Zwitserland

Het overgereguleerde Zwitserland is een aparte vogel in dit rijtje. In het land mag je niet wildkamperen, tenzij je hoger zit dan 2.000 meter. Maar dat maakt het wel direct tot een unieke ervaring.

wildkamperen, europa

Dat wordt hiken door de bergen en slapen boven de boomgrens, die wordt aangehouden als wildkampeergrens. Let er wel op dat je maximaal één nacht op een locatie mag slapen. Een mooie route om te bewandelen is van Airolo naar Bellinzona.

Wildkamperen in IJsland

IJsland is het walhalla voor liefhebbers van ruige, vulkanische natuur. Als je daar bent, voelt het alsof je over de wereld loopt zoals-ie er miljard jaar geleden uitzag.

wildkamperen, europa

Als reiziger mag je een tent opzetten in onbewoonde gebieden, bijna overal dus. Je mag alleen niet met je auto van de weg af. We adviseren om de toeristische Golden Circle te vermijden en écht de wildernis op te zoeken.

Meer onvergetelijke reizen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
5 ultieme landen in Europa om te wildkamperen
Sluiten