Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 2 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Toffe campagne: bereken precies wat jij vandaag kunt doen om groener én gezonder te leven

Duurzaam leven kan op een heleboel manieren. Je kunt stoppen met vlees eten eten, zero waste proberen te leven of de auto de deur uit doen. Dat zijn allemaal vrij radicale beslissingen, maar groener leven hoeft natuurlijk niet meteen zo groots te zijn. Op de website Een Dagje Groen van Milieu Centraal vind je een 16-tal kleinere acties die een stuk gemakkelijker toe te passen zijn.

Toegegeven, het zijn wel een beetje de standaard dingen die op de website staan. Het licht uitdoen als je niet in een kamer bent, bijvoorbeeld, of korter douchen en je eigen boodschappentas meenemen. Maar het leuke aan deze website is dat je dus precies kunt zien welk van die dingen nu precies de grootste impact heeft.

Groener leven: kleine dingen, grote impact

Als heel veel mensen een dag geen eten weggooien en die dagen samen bijna 6 jaar zijn, bespaart dat in totaal bijvoorbeeld 1,303 kg CO2 – evenveel als 7 bomen zouden opnemen. En als de dagen waarop we geen kaas eten, opgeteld zo’n 8 jaar zijn, bespaart dat 1767 kg CO2. Kaas heeft namelijk zelfs een hogere klimaatimpact dan kip, vertelt Milieu Centraal ons, want voor het maken van 1 kilo kaas is 6 tot 10 liter melk nodig. En hoe ouder je kaas, hoe hoger de impact.

Toch fan van kaas en kun je ook voedselverspilling niet voorkomen? Als je al je korte ritten op de fiets doet in plaats van met de auto, bespaar je per jaar 300 kg CO2. Als we gezamenlijk ruim 7,5 jaar de auto laten staan als we naar de supermarkt gaan, komt dat neer op 4684 kg! Goedkoper, gezonder én groener.

O, en wist je dat een wasbeurt op 60 graden bijna 2 keer zoveel energie kost als wassen op 30 graden? Volgens de website is wassen op 30 graden nog duurzamer dan de ecostand – en meestal is je was toch niet zo sterk vervuild. Als we dat samen 11 jaar doen, bespaart het 323 kg CO2.

Ook meedoen?

Maar goed, tot zover de feiten en cijfers – veel belangrijker is de vraag hoe jij kunt bijdragen aan al die kilo’s bespaarde CO2. Op de site van Een dagje groen kun je heel gemakkelijk kiezen welke van de 16 acties je het meest aanspreekt (of aanspreken) en je aanmelden. Geef aan hoe lang je het vol zou kunnen houden om bijvoorbeeld geen kleding te kopen en dan wordt meteen berekend hoeveel je daarmee bespaart. Je kunt er eventueel nog voor kiezen om aanmoedigingen en tips te ontvangen van Milieu Centraal.

Dus eh, waar wachten we nog op?

Meer duurzame initiatieven:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Toffe campagne: bereken precies wat jij vandaag kunt doen om groener én gezonder te leven
Sluiten