Femke de Jong - Struiksma
Femke de Jong - Struiksma Betere wereld 18 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Ben jij er al klaar mee? #MeToo

Recent werd bekend dat Harvey Weinstein – Hollywood mogul en prominent donateur van de Amerikaanse democratische partij – zich jarenlang schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. De gelegenheidsmoraalridders van het conservatieve (media)kamp hadden zichtbaar moeite om hun euforie te onderdrukken. Start de camera’s! Hoi! Hoi! Hoi!

Zelf haalden ze de afgelopen jaren bij herhaling het nieuws omdat het ene na het andere aanrandingsschandaal aan het licht kwam: Roger Ailes, Bill O’Reilly, en … (tromgeroffel) … President Trump. Die laatste werd verkozen terwijl iedere Republikein – man èn vrouw – dondersgoed wist dat hij een zelfverklaard sexual predator was. Dat is niet recht te praten. Hoe fijn is het dan als je vol in de aanval kunt, omdat de liberalen eindelijk ook weer eens een aanrandingsschandaal aan hun broek hebben?

Iedere vrouw heeft hier mee te maken.

Misogynie en – in het verlengde daarvan – seksueel wangedrag, zit diep in het DNA van onze cultuur.

Ik ben nu 37. Het aantal malen dat ik in mijn leven seksueel geïntimideerd, aangerand of bedreigd ben is niet meer op één hand te tellen. Ook niet op twee. Het begint met een denigrerende opmerking, het eindigt met seksueel geweld. Iedere vrouw kan hier één of meerdere voorbeelden van opnoemen. Ja heren, dit gaat óók over JOUW vrouw. Vraag het haar maar eens.

Als je er wat van zegt, dan is de reactie al snel dat vrouwen gewoon niet zo kleinzerig moeten doen. Of je krijgt een bak stront over je heen waar je helemaal eng van wordt. Een voorbeeld uit de polder? Kijk naar de absurde reacties op het beschaafde pleidooi van Rosanne Hertzberger, eerder dit jaar.

Gemiste kans

Natuurlijk wist de omgeving al jaren dat het niet klopte met Weinstein. En met Roger Ailes, en met Bill O’Reilly, enzovoorts. Toch hield iedereen ze de hand boven het hoofd.

Bill O’Reilly werd uiteindelijk bij Fox ontslagen omdat zijn adverteerders hem lieten vallen; niet omdat hij jarenlang vrouwen aanrandde. Over Weinstein werd dit gezegd: “We all knew he was a creep, we just didn’t know he was a criminal.”

Dan komt het uit en kan niemand er meer omheen.

In Washington D.C. kwamen Democratische politici één voor één met een geformatteerde verklaring. Weinstein is exit, maar verder was het allemaal weinig inspirerend. Long term friend Hillary Clinton opteerde voor vijf dagen radiostilte. Daarna perste ze er bij CNN met veel pijn en moeite een soort “Wir haben es nicht gewußt”-verklaring uit. Gekunsteld. Ongeloofwaardig. Maar bovenal, een gemiste kans.

Wat er op zo’n moment moet gebeuren, is dat je moral leadership toont en de huichelarij openlijk benoemt. Ook die van jezelf. Waarom schreeuwde ze niet: “Ja, natuurlijk wist ik dat Weinstein een varken is!!! Maar als je daar als vrouw wat van zegt, dan vlieg JIJ eruit! Niet hij! Dus keek ik weg, in de hoop dat ik ooit op een positie zou komen waar ik er echt wat aan had kunnen doen. Als ik daar aan terugdenk, dan word ik weer kotsmisselijk.”

Ik had het verfrissend gevonden. Zolang vrouwen zich hier niet eerlijk over uitspreken en het als een stel geslagen honden onder het tapijt blijven vegen, wordt het nooit wat. Dat geldt voor alle vrouwen, maar het geldt in het bijzonder voor vrouwen in een position of power.

2017

Dames, als een man misbruik van je maakt, dan is dat niet jouw schuld. Maar als het meisje nà jou ook wordt misbruikt omdat jij niet aan de bel trok? Dan is dat dus óók jouw schuld. No mercy, no excuses. Ga dus niet zielig in een hoekje zitten, maar meld het. Met naam en toenaam.

Ik doe deze oproep aan iedereen, maar in het bijzonder aan de anonieme dames die deze week op Instagram en Twitter massaal reageerden op #MyJobShouldNotIncludeAbuse en #MeToo. Tegelijkertijd weet ik net zo goed als zij dat het allemaal weinig impact heeft, zolang de heren zich hier niet ook heel erg boos over maken.

Heren, dat begint thuis. Stop je dochters voortaan niet meer krampachtig in een doosje, maar zet ze volledig (!) in hun kracht. Kijk ondertussen niet weg als je eigen zonen, vrienden of collega’s zich als varkens gedragen. Doe het niet af als ‘mannenpraat’. Corrigeer ze, voed ze op en zorg dat ze met hun poten van ons afblijven. Doe dat met elkaar.

Oh, en geef ze in voorkomend geval al helemaal niet je stem of je geld! Ook niet als ze toevallig een politieke of zakelijke agenda hebben die je aanspreekt.

Het is verdomme 2017. Is dat nu echt nog steeds teveel gevraagd?

Volg Femke nu op Twitter en Instagram. Zie ook: www.femkology.com

Meer lezen

Het stormt niet alleen letterlijk in Amerika. Trump raast over het land.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Ben jij er al klaar mee? #MeToo
Sluiten