Ben jij al bloeddonor? Waarom jouw hulp nodig is

De kans is groot dat je met trots kunt zeggen dat je orgaandonor bent, maar ben je ook bloeddonor? Helaas is wereldwijd in 10 jaar het aantal bloeddonors met bijna 30% afgenomen. In Nederland is dit iets minder dramatisch, maar toch geven 20% minder Nederlanders hun bloed aan de bloedbanken dan 10 jaar geleden.

Daarom start een wereldwijde campagne #MissingType om nieuwe donors te werven. Dit is –
letterlijk – van levensbelang, omdat wereldwijd drie mensen per seconde een levensreddende bloedtransfusie nodig hebben.

Sanquin heeft als duidelijk doel gesteld dat ze in 2019 380.000 bloeddonoren in Nederland willen. Dat streefaantal komt uit de wens om meer diversiteit van bloedgroepen in de bloedvoorziening te brengen. Het schijnt dat het belang van bloed doneren onder jonge mannen niet duidelijk is. Dus, mannen: tijd voor een prikje. Nog een probleem schijnt het vele reizen van jonge mensen te zijn. Doordat ze vaker reizen, liggen ze een tijdje uit de bloeddonatie-running, waardoor er tekorten komen.

Vierentwintig bloedbanken in eenentwintig landen hebben samen de #MissinType campagne opgezet, en roepen bedrijven op om de campagne te ondersteunen door in hun logo’s tijdelijk de letters A, B en O (de ‘missende’ bloedtypes) te laten wegvallen onder vermelding van #MissingType. En daar doen wij met Bedrock uiteraard graag aan mee.

In Nederland worden de A’s in Iamsterdam op het Museumplein tijdelijk afgedekt en zullen BAM en het Amsterdams Concertgebouw op hun gevel de letters A, B en O weglaten. Vele ziekenhuizen en bedrijven als Corpus, Dura Vermeer, Topbloemen en de Keukenloods ondersteunen de campagne met eigen acties. Internationaal sluiten in verschillende landen onder andere Lloyds, Coca Cola, Microsoft, Boots en Samsung ook aan.

Bloed geven?

Wil jij ook meehelpen en bloed doneren? Ga naar ikgeefbloed.nl en ondersteun dit mooie (en noodzakelijke) initiatief.

Meer lezen

Hoe je eenzame ouderen een helpende hand toesteekt.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Ben jij al bloeddonor? Waarom jouw hulp nodig is
Sluiten