Josephine Kay
Josephine Kay Better World 31 okt 2016

De belangrijkste boodschappen van Leonardo DiCaprio’s documentaire Before the Flood

Gisteravond werd de langverwachte documentaire Before the Flood van Leonardo DiCaprio uitgezonden op National Geographic. Je kunt ‘m nog steeds zien via National Geographic’s youtube-kanaal. DiCaprio hoopt op deze manier eindelijk de wereld wakker te schudden: we hebben namelijk een probleem, een zéér groot probleem. DiCaprio begint met het verhaal over een schilderij, Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch, die boven zijn bed hing als kind. Hij was altijd gefascineerd door de drie verschillende fases die Bosch geschilderd had. De eerste fase: een paradijs met Adam en Eva, de tweede fase: de zeven zonden zijn afgebeeld en de eerste kleerscheuren beginnen te vormen. Tot slot fase drie: een hel vol verderf.

Hij vergelijkt de wereld waar wij nu in leven met het schilderij. We hebben deze mooie aardbol gekregen om op te leven, met al zijn glorie en wilde natuur. Wij maken er nu een zooitje van (de tweede fase) door de wereld slecht te behandelen, alleen met onszelf bezig te zijn en de natuur om zeep te helpen. DiCaprio waarschuwt voor fase drie, waar we in een rap tempo naartoe gaan als we niet nú ingrijpen. Tijd voor verandering dus.

Smeltende noordpool

DiCaprio bevindt zich in het eerste gedeelte van de docu op de noordpool, waar het ijs in rap tempo smelt. Als we niet nu iets doen, kunnen we al in 2040 over de noordpool zeilen omdat er in de zomermaanden helemaal geen ijs meer zal liggen. Ook zal het niet lang meer duren of Groenland is helemaal gesmolten.

Miami

Vervolgens bezoekt Leonardo de stad Miami in Florida. Hier hebben ze al duidelijk overlast van de stijgende zeespiegel. Wat ze eraan doen? “Pompen bouwen en straten verhogen.” Deze aanpassingen schijnen Florida al ruim 400 miljoen dollar gekost te hebben. En waar dat geld vandaan komt? Van de belastingbetaler. En daar zit het probleem nou juist. Politici die de belasting verhogen zijn niet geliefd. Daardoor wordt er geen geld meer in het onderzoek gepompt.

De impact van de klimaatverandering op je mentale gezondheid

En dat terwijl de straatverhogingen en het pompen nog maar zo’n veertig tot vijftig jaar als oplossingen dienen. Daarna is het einde zoek. Het meest schokkende van dit verhaal is dat politici als Rick Scott en Sen Rubio mensen wijs willen maken dat klimaatverandering geen reëel probleem is. Waarom ze dit beweren? Omdat ze meer stemmen willen. De belangrijkste boodschap hier luidt: “The ocean is not Republican or Democratic: all it is at the moment, is rising.”

Klimaatontkenners

Naast ontkennende politici zijn er hele campagnes die worden opgezet om mensen ervan te overtuigen dat er geen klimaatprobleem is. Deze campagnes worden gefinancierd door bedrijven als Koch Industries, Inc., een Amerikaanse multinational en actief in onder andere de oliesector. Professoren die zich hard maken voor het klimaat krijgen bedreigingen en worden belachelijk gemaakt. Naast het klimaat ontkennen, wordt er door dit soort bedrijven dus ook haat gezaaid. Een ander voorbeeld dat wordt gegeven is van James Inhofe. Hij ontkent klimaatverandering compleet én is tegelijk een van de grootste ontvangers van sponsorgeld van fossiele brandstof bedrijven. Opvallend dus.

China

Inmiddels is China de grootste vervuiler van de wereld, op de hielen gezeten door Amerika. DiCaprio bezoekt het land en ziet meteen de gevolgen van industrialisering en vervuiling. China wordt gezien als de ‘fabriek van de wereld’ en produceert enorm veel voor westerse landen (wij dus). Heftig feitje: de hoeveelheid kolen die wordt gebruikt in Peking alleen al staat gelijk aan het gebruik van de Verenigde Staten bij elkaar opgeteld. Daarom maken Chinezen zich steeds meer zorgen om klimaatverandering en dragen ze bijvoorbeeld mondkapjes. Niet verrassend dus dat in China veel meer mensen demonstreren tegen klimaatverandering dan de rest van de wereld. Ook worden momenteel de grootste wind- en zonne-energie bedrijven opgebouwd in China.

India

Vervolgens bezoekt DiCaprio India, de derde grootste vervuiler ter wereld. India focust zich op ontwikkeling en mensen uit armoede halen. Hier hebben maar liefst 300 miljoen mensen geen toegang tot energie (dat staat gelijk aan de hele Amerikaanse populatie). Dat maakt India een extreem lastig geval. Zij willen net als in Amerika het ‘goede’ leven, maar moeten ook rekening houden met vervuiling en klimaatverandering. Als dertig procent van de bevolking überhaupt geen elektriciteit heeft, maar je behoort wel tot de top 3 grootste vervuilers van de wereld: hoe los je dit probleem dan op? De boodschap is duidelijk: ze willen wel overgaan op duurzame energie, maar vinden vooral dat Amerika het goede voorbeeld moet geven. Goed voorbeeld doet volgen.

De zee

De zeespiegel stijgt, dat is een feit. Hierdoor zullen eilanden onder water terechtkomen, waardoor veel mensen moeten verhuizen. Het voorbeeld dat wordt gegeven is die van de eilandengroep Palau. Door overstromingen verhuizen mensen en wordt emigratie aangemoedigd. Het lijkt er daarom op dat degenen die het minst vervuilen de grootste negatieve gevolgen zullen ervaren. De eilandbewoners voelen zich ook duidelijk vergeten: “what have we done to the rest of the world?”

Vind je klimaatverandering ingewikkeld? We leggen het uit

Ook sterven vissen in een rap tempo uit. Mede doordat de koraalriffen volledig verwoest worden. Als we zo doorgaan hebben we de evolutie van de zeebodem met een half miljard jaar teruggedraaid. Eén miljard mensen leven van de vis die weer leven van koraalriffen: dat houdt in dat deze mensen niet alleen hun levensonderhoud kwijtraken, maar ook honger zullen leiden. Maar liefst 50% van de koraalriffen zijn verloren gegaan in de afgelopen dertig jaar. Koraalriffen absorberen C02 en stabiliseren daarmee het klimaat, als ze compleet verdwijnen zijn we weer een bron van CO2 absorptie kwijt. De oceaan zal altijd blijven bestaan, maar misschien alleen maar gevuld met slijm. Is dat wat we willen?

Regenwouden

Bomen absorberen natuurlijk CO2. Maar wij verbranden ze om ruimte te maken voor landbouw. Daarmee zorgen we er in feite voor dat ze CO2-bommen worden als ze in vuur en vlam staan. Dit zorgt voor een enorme koolstof uitstoot. In Indonesië worden de regenwouden in recordtempo gekapt om ruimte te maken voor palmolie plantages. En daar maken wij als westerse wereld ons schuldig aan. Palmolie wordt namelijk in veel van onze producten gebruikt als voeding, afwasmiddel, schoonheidsproducten.

Feitje: Nutella kwam in een kwaad daglicht te staan toen bekend werd dat er palmolie in hun chocopasta zit. Hoewel terecht, ook een beetje onterecht. Ferrero is namelijk een bedrijf dat zich juist inzet voor duurzame alternatieven. Je kun hier lezen welke palmolie ze gebruiken voor hun Nutella. Check dus altijd wat er in je product zit voordat je het aanschaft.

Oplossingen

  1. Pas je dieet aan. Zo simpel is het eigenlijk. De productie van rundvlees zorgt voor veel vervuiling. Zo wordt er in Amerika maar liefst 47% van het land gebruikt voor landbouw, waarvan 70% voor vee en maar 1% voor noten en fruit. Koeien produceren methaangas (door bijvoorbeeld te boeren), wat 23 keer schadelijker is dan CO2. We horen in de documentaire dat overstappen naar kip al voor 80% minder uitstoot zorgt. Hier lees je waarom overstappen naar een vegan levensstijl misschien wel de oplossing is voor klimaatverandering.
  2. Giga-fabrieken. Elon Musk (van Tesla) is begonnen met het bouwen van de eerste giga-fabriek. Volgens hem is dit dé oplossing voor duurzame energie. Zo hoef je geen energiecentrales te bouwen. Hier produceren ze batterijen die vervolgens aangesloten kunnen worden aan zonnepanelen. Zo kunnen de armste landen energie genereren van de zon. En hoeveel van deze giga-fabrieken hebben we dan nodig? Maar 100 volgens Musk.
  3. Koolstof belasting. Een andere oplossing is alles wat koolstof produceert extra belasten. Want, hogere belasting betekent duurdere producten, waardoor mensen het minder zullen kopen. Logisch eigenlijk. Maar deze oplossing zorgt voor veel weerstand, omdat veel mensen niet willen dat hun producten duurder worden en dus kiezen politici ervoor om dit niet toe te passen.

Klimaatvluchtelingen

Nog een ‘klein’ detail dat wordt belicht in de docu zijn de klimaatvluchtelingen die zullen ontstaan door de stijgende zeespiegel. Mensen moeten vluchten omdat hun woonplaats overstroomt of zodanig onbewoonbaar is geworden (door bijvoorbeeld hitte), waardoor er een enorme toestroom aan mensen ontstaat. Dit zorgt weer voor conflict in de landen waar ze naartoe vluchten, middelen worden schaars en oorlogen zullen uitbreken. Zoals Obama laat weten: “What makes me terrified for the future? Climate refugees. People will start moving. This is a national security issue, not just an environmental issue. This is why we have to take action now. We need to educate the public, there’s no reason why we can’t solve this problem now.”

De grote BEDROCK duurzaamheidsgids: zo kunnen we het klimaat redden

En zo worden er nog veel meer onderdelen én oplossingen belicht in de documentaire. Conclusie is wel: wij kunnen zelf al zoveel doen en veranderen. Laten we vooral nú bij onszelf beginnen. Elke stap in de goede richting is een stap dichter bij de oplossing. Kijken dus! Op National Geographic’s youtube-kanaal.

Tot slot, het einde van de documentaire. Het is een speech van Leonardo DiCaprio tijdens Earth Day. Belangrijk, want het het klimaatakkoord in Parijs werd ondertekend.

“Thank you, Mr. Secretary General, for the honor to address this body once more. And thanks to the distinguished climate leaders assembled here today who are ready to take action.

President Abraham Lincoln was also thinking of bold action 150 years ago when he said:

The dogmas of the quiet past are inadequate to the stormy present. As our case is new so we must think anew and act anew. We must disenthrall ourselves and then we shall save our country.”

He was speaking before the US Congress to confront the defining issue of his time – slavery.

Everyone knew it had to end but no one had the political will to stop it. Remarkably, his words ring as true today when applied to the defining crisis of our time – Climate Change.

As a UN Messenger of Peace, I have been travelling all over the world for the last two years documenting how this crisis is changing the natural balance of our planet. I have seen cities like Beijing choked by industrial pollution. Ancient Boreal forests in Canada that have been clear cut and rainforests in Indonesia that have been incinerated. In India I met farmers whose crops have literally been washed away by historic flooding. In America I have witnessed unprecedented droughts in California and sea level rise flooding the streets of Miami. In Greenland and in the Arctic I was astonished to see that ancient glaciers are rapidly disappearing well ahead of scientific predictions. All that I have seen and learned on this journey has terrified me.

There is no doubt in the world’s scientific community that this a direct result of human activity and that the effects of climate change will become astronomically worse in the future.

I do not need to throw statistics at you. You know them better than I do, and more importantly, you know what will happen if this scourge is left unchecked. You know that climate change is happening faster than even the most pessimistic of scientists warned us decades ago. It has become a runaway freight train bringing with it an impending disaster for all living things.

Now think about the shame that each of us will carry when our children and grandchildren look back and realize that we had the means of stopping this devastation, but simply lacked the political will to do so.

Yes, we have achieved the Paris Agreement. More countries have come together to sign this agreement today than for any other cause in the history of humankind – and that is a reason for hope – but unfortunately the evidence shows us that it will not be enough.

Earth Day: we spraken Eva Rovers van De Correspondent over haar klimaatboek

Our planet cannot be saved unless we leave fossil fuels in the ground where they belong. An upheaval and massive change is required, now. One that leads to a new collective consciousness. A new collective evolution of the human race, inspired and enabled by a sense of urgency from all of you.

We all know that reversing the course of climate change will not be easy, but the tools are in our hands – if we apply them before it is too late.

Renewable energy, clean fuels, and putting a price on carbon pollution are beginning to turn the tide. This transition is not only the right thing for our world, but it also makes clear economic sense, and is possible within our lifetime.

But it is now upon you to do what great leaders have always done: to lead, inspire, and empower as President Lincoln did in his time.

We can congratulate each other today, but it will mean nothing if you return to your countries and fail to push beyond the promises of this historic agreement. Now is the time for bold unprecedented action.

My friends, look at the delegates around you. It is time to ask each other – which side of history will you be on?

As a citizen of our planet who has witnessed so much on this journey I thank you for all you have done to lay the foundation of a solution to this crisis, but after 21 years of debates and conferences it is time to declare no more talk. No more excuses. No more ten-year studies. No more allowing the fossil fuel companies to manipulate and dictate the science and policies that effect our future. This is the only body that can do what is needed. You, sitting in this very hall.

The world is now watching. You will either be lauded by future generations, or vilified by them.

Lincoln’s words still resonate to all of us here today:

“We will be remembered in spite of ourselves. The fiery trial through which we pass will light us down, in honor or dishonor, to the last generation… We shall nobly save, or meanly lose, the last best hope of earth.”

That is our charge now – you are the last best hope of Earth. We ask you to protect it. Or we – and all living things we cherish – are history.

Thank you.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De belangrijkste boodschappen van Leonardo DiCaprio’s documentaire Before the Flood
Sluiten