Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 20 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Bedrock’s Thuis Retraite: tot rust komen in de natuur (+ diner recept)

Omdat we allemaal wel wat meer liefde, zorg en aandacht voor onszelf mogen hebben, júist in deze tijden, organiseren we Bedrock’s Thuis Retraite. Elke dag van de week vind je op onze website en op onze Instagram tips van experts, yogaflows, meditaties, selfcare tips en natural skincare video’s. Kortom: alles wat een week retraite je geeft, maar dan online mogelijk gemaakt om gewoon vanuit je eigen huis te doen.

Op alweer de zesde dag van Bedrock’s Thuis Retraite hebben we het over de natuur. Waar we gister de rust en stilte opzochten om tot onszelf te komen, halen we die rust vandaag uit de natuur.

Ook lezen: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

De natuur in

Is het je weleens opgevallen dat we veel rustiger worden wanneer we ons in de natuur begeven? Wanneer je een rustige wandeling maakt over het strand, door het bos loopt of met je onverdeelde aandacht bloemen plukt langs de weg? Het is dan ook niet voor niets bewezen dat mensen die aan zee wonen, sneller gelukkig blijken.

Een mindfulness-wandeling kan dan ook wonderen doen voor je geest. Waar je normaal misschien gehaast door de stad fietst, dezelfde route neemt en de bomen in het park verder niet eens meer opvallen, kan de natuur zorgen voor een verstilling.

Een verstilling die we volgens ons goed kunnen gebruiken.

Forest bathing 

Daarom is de opdracht vandaag om de natuur in te gaan. Weer of geen weer, ga lekker naar buiten en neem de tijd. In Japan is er zelfs een woord ‘jezelf onderdompelen in de natuur’, het heet forest bathing. Geen telefoon mee en uren lang de bomen en de bossen in de opnemen. De geuren, de textuur, de vormen en de geluiden.

Het brengt de geest tot rust, laat de gevoelens van stress even voor wat het is en heeft meerdere gezondheidsvoordelen. Je slaap wordt onder andere beter, je krijgt er meer energie van, de kans op een hartaanval wordt aanzienlijk verkleind (want: no stress) en nog veel meer.

Hoe doe je een mindfulness-wandeling?

Pak de kaart erbij en zoek een mooi stukje groen uit in Nederland of daarbuiten (het mag weer!) en loop. Zonder telefoon. Mét je volledige aandacht. Probeer af en toe stil te staan en een boom, beestje of blaadje in je op te nemen. Bekijk het, en voel eventueel aan de boom of het blaadje.

Wat voel je? Welk geluid maakt het als je het tussen je vingers beweegt? Hoe vormen de nerven van de bladeren zich en hoe ontvouwen de takken van de bomen zich? Spendeer tenminste 2 uur in het bos om je echt helemaal te kunnen ontladen én opladen in de natuur.

Tip: schrijf erna het gevoel wat je had tijdens de wandeling op, het liefst in een boekje waar je vaker in terug bladert.

Diner recept

Omdat je tijdens een retraite natuurlijk ook gezond en vers wilt eten, delen we een heerlijk recept van natuurvoedigscoach Anne de Meulmeester!

Aspergesalade met basilicum gremolata & gegrilde halloumi

 • 350 gram groene asperges, harde uiteinde eraf en in grove stukken gesneden
 • 200 gram broccoli roosjes
 • 200 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
 • 100 gram rucola
 • ½ avocado, in blokjes gesneden
 • 1 blok halloumi, in plakjes gesneden (kun je ook vervangen voor zachte geitenkaas)

Basilicum gremolata

 • 2 handjes verse basilicum
 • 2 handjes verse peterselie
 • 1 eetlepel citroensap
 • 2 theelepels citroenrasp
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Peper
 • Zout

Blancheer de broccoliroosjes en groene asperges zo’n 5 minuten in koken water. Giet af en spoel na met koud water. Laat de broccoli en asperges afkoelen en bak in de tussentijd de plakjes halloumi op half hoog vuur in een beetje (kokos)olie goudbruin.

Laat uitlekken op een bord. Meng de ingrediënten voor de gremolata in een kleine keukenmachine of mixer. Proef en breng om smaak naar wens (met meer kruiden, citroensap, peper of zout).

Vul de borden met de rucola, tomaatjes, broccoli en groene asperges. Verdeel de halloumi over de salade en maak af met de gremolata. Wil je deze salade meer body geven? Hij is ook lekker met een basis van quinoa!

Enjoy!

Bedrock’s Thuis Retraite

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Bedrock’s Thuis Retraite: tot rust komen in de natuur (+ diner recept)
Sluiten