Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 16 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Bedrocks boekentips: ongemakkelijke momenten, frustratiedagen en een leven zonder moeten

Er zijn talloze redenen om boeken te lezen. Het is een ontspannende activiteit, je breidt je vocabulaire uit en je leeft er zelfs langer door. Daarnaast zijn non-fictieboeken ook nog eens heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Op de redactie lezen we bijvoorbeeld regelmatig over mindfulness, feminisme en gezondheid. Daarom lichten we in onze rubriek met boekentips regelmatig een paar boeken uit die absoluut het lezen waard zijn.

Een doe-boek, een zelfhulpboek en een semi-wetenschappelijk boek: voor ieder wat wils!

Het kleine grote frustratieboek – Guusje Slagter

Leuk hoor, al die boeken over gelukkig zijn. Alle dankbaarheidslijstjes, blije Instagram-posts en noem zo maar op. Als je niet gelukkig bent, doe je er niet toe. Toch? Fout, vindt Guusje Slagter. Het is heel normaal om je een dagje slecht te voelen en je aan alles om je heen te ergeren: te volle trams, verpakkingen die niet goed open gaan en de irritante gast in een talkshow. Daarom schreef ze een doe-boek voor gelukkige normale mensen.

Het kleine grote frustratieboek is er voor al die momenten dat je je effe niet zo lekker voelt en je emoties kwijt wilt (maar niet de hele dag wilt klagen tegen collega’s). Het staat vol opdrachten: van grappige als ‘Teken een ei. Sla het boek nu dicht. Nu ben je je ei kwijt’ en een pagina met hokjes om gefrustreerd in te kleuren tot serieuzere als ‘Deze pagina is een psycholoog tegen wie je even onbeschaamd mag zeiken’. Maak de heb-ik-een-kut-leven-quiz, speel de irritant-cliché-reclame-beelden-bingo en meer.

Het dunne boekje is hilarisch, en tegelijkertijd alles wat we altijd al nodig hadden op zulke dagen. #dankbaar – o nee, even niet.

Het kleine grote frustratieboek – Guusje Slagter
ISBN 978 94 6349 114 3
Prijs: € 13,99

Je moet (bijna) niks – Lianne Keemink

Ook Je moet (bijna) niks is not your average zelfhulpboek. Daarin schrijft Lianne Keemink wat ze heeft geleerd van de honderden zelfhulpboeken die ze vanaf haar 12e las en allemaal in de praktijk probeerde toe te passen, maar vooral ook wat ze heeft geleerd van het leven. En dat is vooral – je raadt het al – dat je bijna niks moet.

Dus ja, Lianne raadt weliswaar aan om af en toe een dankbaarheidslijstje te maken, maar niet als je daar geen zin in hebt. Want uiteindelijk moet je vooral heel veel tijd maken voor waar je zin in hebt – je hele leven lang. O, en positieve gedachten zijn fijn, maar negatieve gedachten zijn ook heel gezond. Het boek gaat verder over bang zijn, de liefde, moeten en willen, proactief en actief zijn en laagdrempelige mindfulness en mediteren.

Kortom, een zelfhulpboek voor iedereen die lekker down to earth is, met concrete tips en eerlijke ervaringen.

Je moet (bijna) niks – Lianne Keemink
ISBN 978 90 4682 030 8
Prijs: € 20,-

LEES OOK: Moeten en willen, hoe vind je die balans?

Iedereen kijkt naar me – Melissa Dahl

Het leven zit vol ongemakkelijke momenten: binnenkomen op een kringverjaardag en twijfelen of je één keer moet zwaaien of iedereen een hand moet geven, met mensen in de lift staan die je half kent, opzij stappen en dat de ander precies hetzelfde doet… Het leven zou zoveel gemakkelijker zijn zonder, en tegelijkertijd zullen we er wel aan moeten wennen.

Melissa Dahl is wetenschapsjournalist voor New York Magazine en ontzettend geïnteresseerd in dit onderwerp. Ze wilde onderzoek doen naar awkwardness, simpelweg omdat niemand anders dat deed. In Iedereen kijkt naar me gaat ze dan ook in op de psychologie achter ongemakkelijke situaties: wat betekent het om je ongemakkelijk te voelen, en vooral, wat kunnen we ervan leren? Ze gaat daarbij bijvoorbeeld in op culturele verschillen en de ‘ongemakkelijkheidsspiraal’.

Het inzicht dat ze je ook persoonlijke groei kunnen bezorgen, geeft je een heel andere kijk op zulke momenten. Het boek van Dahl is daarmee niet alleen heel interessant én fijn geschreven (dat kunnen we niet over alle wetenschappelijke boeken zeggen), maar ook nog eens leerzaam.

Iedereen kijkt naar me – Melissa Dahl
ISBN 978 94 005 1051 7
Prijs: € 20,99

Meer boekentips:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Bedrocks boekentips: ongemakkelijke momenten, frustratiedagen en een leven zonder moeten
Sluiten