Bij dit bedrijf bepaalt je collega je salaris (via een app!)

Bij elk van je collega’s heb je wel een bepaald gevoel. Sommige zijn als vrienden voor je, anderen zou je het liefst achter het behang plakken (soms, of gewoon altijd). En met de één werk je superfijn samen, met de ander gaat het maar stroef. Denk je eens in dat het gevoel dat jij en je collega’s over elkaar hebben, bepaalt wat er op jullie loonstrookjes komt te staan… sounds crazy, right? Toch is dit het geval bij een bedrijf in Maassluis.

Je collega’s bepalen je salaris

Het bedrijf Keytoe in Maassluis is het eerste en vooralsnog enige bedrijf in Nederland waarbij collega’s elkaars salaris bepalen. Dat gaat via een speciaal ontwikkelde app, die ‘SentimentsApp‘ heet. De naam geeft het al een beetje weg: het draait allemaal om sentiment, dus om gevoel. Specifiek om het gevoel dat jij hebt bij je collega’s.

Via de app stemmen collega’s elke maand over wat zij vinden dat de werknemers mogen verdienen. En gaat het een maandje slecht, dan kunnen ze elkaar zelfs een salarisverlaging toekennen.

Black Mirror-gehalte

Cedric Muchall – één van de oprichters van het bedrijf – vertelt aan De Volkskrant dat dit als extra prikkel dient om de maand erna meer klanten binnen te halen. “Dat is waarom ik er zelf een haat-liefdeverhouding mee heb, het heeft toch een behoorlijk hoog Black Mirror-gehalte. Maar goed, de collega’s wilden het graag”, verklaart hij aan de krant.

Zijn ze gek geworden, daar bij Keytoe? Misschien. Het bedrijf specialiseert zich in marketing, ict en organisatiepsychologie, dus je zou vanuit dat laatste oogpunt toch zeggen dat hier keuzes worden gemaakt met de mens in relatie tot zijn werk en zijn werkorganisatie. En het voorkomen van stress en burn-outs enzo. Er zit dan ook zeker een positief kantje aan dit verhaal: de afstand tussen de salarissen van bijvoorbeeld directeur en beginnende werknemers, is niet zo groot als bij de meeste andere bedrijven. Doe je je werk goed, dan word je daar ook voor beloont, zo lijkt de leus.

Proef

De laatste twee jaar werden de lonen binnen het bedrijf bepaald door een speciale salariscommissie en halfjaarlijkse beoordelingen van collega’s. Maar met de SentimentsApp draait het dus voortaan helemaal om collega’s onder elkaar, wat betreft de bedragen op de loonstrookjes die hier de deur uitgaan. Het is nog een pilot binnen het bedrijf: er wordt eerst mee getest. Bevalt het goed, dan wordt de SentimentsApp definitief ingevoerd.

Meer over geluk op het werk en motivatie

Wil je op de hoogte blijven van de beste Bedrock-content? Meld je dan aan voor de Bedrock Weekly!

Plasticvrij leven? Download onze 'How to be... Plastic Free Guide'

Schrijf je in voor de mailing en ontvang dé gids die je helpt duurzamer te leven

Reageer op artikel:
Bij dit bedrijf bepaalt je collega je salaris (via een app!)
Sluiten