Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 4 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Deze bakkerij opent een no waste winkel in Amsterdam

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis positieve nieuwtjes en daden goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hoop goed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: deze bekende bakkerij opent een heuse no waste store in Amsterdam. 

Nederlanders zijn gek op brood. Er zijn niet veel andere landen waar brood ‘s ochtends én ‘s middags, thuis én in cafeetjes standaard op het menu staat. Maar dat betekent ook dat we als broodfanaten best goed zijn in het bakken van brood. Ben je bijvoorbeeld weleens in een Aziatisch land of in Australië op zoek geweest naar lekker brood? Dan besef je je ineens wat voor lekker en voedzaam brood er in Nederland gemaakt wordt.

50 procent korting voor brood van gister

Eén zo’n bakker is bakkerij Bbrood, die bekend staat om haar stevige en smakelijke spelt- en desembroden. Maar zij merkten op dat ze veel lekker brood moesten weggooien en openden afgelopen maand daarom hun een heuse no waste winkel in Amsterdam. De bakkerij wilt hiermee onnodige voedselverspilling tegengaan. Kijk, daar worden wij blij van.

Wat houdt zo’n no waste bakkerij precies in? Op één van de 12 vestigingen (die op de Rozengracht) wordt voortaan brood van gister voor de helft van de prijs verkocht. De bakkerswinkel wil zo voorkomen dat er brood dat nog goed is, onnodig de prullenbak in verdwijnt. Zo wilt de bakkerij ook zuurdesembrood toegankelijker maken. De hoofdbakker van Bbrood, Renee Pater, vertelt dat het idee al jaren bestond, maar die duurzame droomt is nu eindelijk werkelijkheid geworden.

Miljarden tonnen voedsel jaarlijks de prullenbak in

De broden van gister zijn nog hartstikke lekker en gezond, zonde om we te gooien dus. Hoewel steeds een paar (brood)restjes weggooien misschien niet zoveel uit lijkt te maken, gooien we bij elkaar eenderde van ons eten weg. Dat is 1,3 miljard ton (!) in totaal.

Nooit meer restjes brood weggooien met Zero Waste Bread

Als we er een gewoonte maken van restjes-opeten, redden we samen 700 miljoen kilo voedsel van verspilling. Eten weggooien terwijl 1 op de 9 mensen wereldwijd honger leidt is best zonde. Dus go Bbrood!

Support de zero waste movement

En wie denkt zijn net gekochte brood zomaar mee te kunnen nemen in een papieren verpakking, heeft het mis. Bbrood wil haar klanten bewust maken van de hoeveelheid verpakkingen die wordt gebruikt en rekent daarom ook voor een papieren verpakking €0,10,- per stuk. De oplossing? Neem je eigen zero waste broodzakje mee!

Sinds een aantal jaar moeten winkeliers al verplicht plastic tasjes verkopen in plaats van gratis mee te geven. “We maken mensen bewust van de single use verpakking problematiek en tegelijkertijd proeven ze dat brood van gisteren nog steeds echt lekker is”, aldus de bakkersjongens.

Het adres van de no waste more bakkerij Bbrood
Rozengracht 180-182
1016 NK Amsterdam

Openingstijden:
Van maandag t/m zaterdag van 07.30 tot 18.00 en zondag van 08.00 tot 15.00.

Meer weten over de zero waste movement?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Deze bakkerij opent een no waste winkel in Amsterdam
Sluiten