Redactie
Redactie Verzorging 9 jan 2020
Leestijd: 5 minuten

Hoe holistisch voeden je dit jaar meer in balans kan brengen (en daar horen feestjes ook bij)

De feestdagen zijn achter de rug en voor veel mensen staat dat symbool voor een nieuw begin. Met allerlei goede voornemens proberen we gedrag te veranderen met als doel beter, gezonder, gelukkiger te worden. Want we hebben onszelf weer een beetje voorbijgelopen de afgelopen tijd. Drukte, verplichtingen en van alles moeten, maakten dat je minder bewust bezig was met jezelf en dat voel je nu opeens, in januari. Tijd om holistisch in balans te komen!

Dit nieuwe jaar is het moment bij uitstek om je voeding eens onder de loep te nemen. Sta eens stil bij de vraag: ‘zorg ik wel goed voor mezelf?’ Leg de klemtoon eerst eens op het eerste woord, en dan op het laatste. Zo heb je de essentie te pakken, waar het om draait: zorg jezelf.

Als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor anderen zorgen. En goed voor jezelf zorgen, maakt dat je in balans bent. Begin jij het nieuwe jaar ook door eerst aan de zorg voor jezelf te denken?

Holistisch voeden

Bij goed voor jezelf zorgen, denken de meeste mensen aan gezond eten en voldoende beweging. Maar in feite voed je daarmee alleen je fysieke niveau. Heb je weleens bedacht dat je je niet alleen fysiek, maar ook mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel kunt voeden? Holistisch dus!

Holistisch voeden betekent niets minder dan dat je op elk niveau bepaalt wat je nodig hebt en wat niet. Wat gezond voor je is om holistisch in balans te zijn.

Vind je vast ook interessant: Waarom praten mensen die spiritueel zijn altijd zo zweverig?

Je kunt je fysiek nog zo sterk voelen, maar wat als je daarnaast dat zeurende stemmetje in je hoofd hebt dat zegt dat je niet goed genoeg bent, of die onverklaarbare boosheid of angst die steeds terugkomt? Die continue stroom aan informatie en berichten op internet en social media, waarvan je denkt dat je het móet bekijken, omdat je anders iets mist?

Breng jezelf in balans

Voeding is dus niet alleen fysiek eten en drinken. Alles wat er binnenkomt aan prikkels, gevoelens, energie, communicatie en gedachten is voeding. En als je écht goed voor jezelf wilt zorgen, dan voed je jezelf holistisch.

Door alles wat er bij je, in je en om je heen gebeurt, onder de loep te nemen en te bekijken of dit echt is wat jij nodig hebt om volledig gezond (en gelukkig) te zijn, breng je jezelf holistisch in balans. En als je in balans bent, kun je er op rekenen dat je geluk en gezondheid verbeteren. En wees eerlijk, dat is uiteindelijk wat we allemaal willen toch?

Feestje is ook holistische voeding

Bij holistisch voeden gaat het om bewustzijn. Contact leggen met jezelf en de verbinding aangaan met je hart, je intuïtie laten spreken en zo erachter komen wat jij nu werkelijk nodig hebt. Heb je die zogenaamde nieuwtjes op sociale media echt nodig, op dit moment? Wat brengt het je? Probeer steeds te voelen, vanuit de verbinding met je hart, of dit nu echt datgene is waar je jezelf mee voedt om in een gezonde balans te zijn.

Must read: Antwoord op: moet ik minder feesten?

Dat feestje waar je voor uitgenodigd bent, is ook voeding. Maar ga je er heen omdat je je verplicht voelt, omdat je denkt dat je anders niet meetelt? Of ga je omdat je behoefte hebt aan de mensen die er ook zullen zijn?

Dit is een voorbeeld van voeding op zowel emotioneel als mentaal niveau: emotioneel omdat het je een bepaald gevoel geeft, mentaal omdat je er gedachten en oordelen over hebt. En als je er ook nog eens heel fit of juist moe van wordt, werkt dit feestje ook als energetische voeding.

Negatief of positief effect

Als je naar dat feestje gaat omdat je je verplicht voelt, dan voed je jezelf met iets wat je niet nodig hebt. En die onnodige voeding kan dus een negatief effect hebben op je andere holistische niveaus. Op fysiek niveau voel je bijvoorbeeld hoofdpijn. Die ontstond doordat je je vooraf druk maakte met negatieve gedachtes: je mentale niveau. Je voelt je vervelend omdat je ergens bent waar je niet wilt zijn en zo is je emotionele niveau ook gevoed.

Door alle spanning ben je moe en kun je slecht aarden. Je staat niet in je kracht en bent niet bij jezelf gebleven. Je energetische en spirituele niveau zijn hiermee ook niet goed gevoed. Je bent met andere woorden holistisch uit balans.

Luisteren naar je gevoel

Bij holistisch voeden is luisteren naar je intuïtie het belangrijkste middel om de ontdekken wat je nu werkelijk nodig hebt. Probeer daarom bij alles wat je doet, eet, denkt, leest, ziet etc. eerst contact te maken met jezelf, je diepste gevoel. Laat al het andere los; maak je hoofd leeg!

Dat diepe gevoel geeft je antwoord op je vraag of je iets wel of niet nodig hebt. En daarmee kun je in volledige balans komen, op al je holistische niveaus.

Zo leef je bewuster en leer je jezelf nog beter kennen. En nee, je kunt niet 24/7 in zo’n state of mind verkeren. Maar je kunt wel proberen om juist in tijden waarin je je realiseert dat je aan jezelf voorbij bent gegaan, dat bewustzijn van goede zorg voor jezelf weer even te krijgen. De verbinding met jezelf te voelen, en te luisteren naar wat je écht nodig hebt, vanuit je hart. Om holistisch in balans te zijn!

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. In de opleiding tot holistisch therapeut leer je weer te leven vanuit je essentie, en dit vanuit licht en liefde door te geven aan je cliënten. Je kunt bij ZoMa Opleidingen tevens verschillende Reiki-cursussen volgen en sinds kort biedt zij ook een online cursus aan: Holistisch voeden. Als lezer van Bedrock krijg je 50% korting op de huidige actieprijs en betaal je slechts € 99! Schrijf je in voor de online cursus: hier kun je je inschrijven. Vul in het formulier onderin de kortingscode ZOMAPC860 in en je korting wordt meteen verrekend. We wensen je veel plezier en bewuste momenten toe!

More self-care?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Hoe holistisch voeden je dit jaar meer in balans kan brengen (en daar horen feestjes ook bij)
Sluiten