Redactie
Redactie Featured 2 feb 2018
Leestijd: 4 minuten

Antwoord op: wat is de zin van het leven?

Er is in het leven veel om over te peinzen, en of je nu een wijze beslissing wil maken of simpelweg advies zoekt; het is altijd verhelderend om de mening van een ander te horen. In deze rubriek kunnen jullie een beroep doen op mijn bescheiden mening. Ik zal nooit beweren dat ik de waarheid in pacht heb, maar ik zal in ieder geval een goeie gooi wagen.

Beste Tom:
‘Is dit het nou? Waarom leven we eigenlijk?’

Tja. Toen ik met deze rubriek begon had ik moeten weten dat ik vragen zou krijgen waarbij ik met m’n bek vol tanden zou staan. Maar goed: deze rubriek is een ‘adviesrubriek’ en geen ‘absoluut antwoordrubriek’, dus ik kan net zo goed mijn best doen je bij de vraag der vragen te adviseren.

Je vraag raakt waarschijnlijk bij veel mensen een gevoelige snaar, want wie heeft er niet in bed, onder de douche of tijdens een saaie treinrit ineens gedacht: ‘waar doe ik het eigenlijk voor? Bestaat God? Is er een lot? Of is alles los zand?’

Jaren geleden zat ik bij mijn huisarts voor een klein kwaaltje toen ik ineens tegen hem verzuchtte: ‘Dokter. Ik denk te veel na over het leven; waarom ik doe wat ik doe. Ik word er gek van.’

Mijn huisarts grinnikte een beetje, vouwde zijn handen en sprak toen de vaderlijke woorden: ‘Wees blij dat je nadenkt over het leven, ook al frustreert het je. De meeste mensen leven hun leven zonder er bij stil te staan. Zij doen maar klakkeloos wat er van hen verwacht wordt en gaan uiteindelijk dood. Hoe zonde is dat?’

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Hoe prettig de woorden van mijn huisarts ook waren, ik probeerde niet te veel over het leven en ‘het grote plaatje’ na te denken omdat ik het allemaal zeer verwarrende materie vond. Maar kort na mijn huisartsbezoek hoorde ik de Nederlandse dichter Simon Vinkenoog in een interview het volgende verkondigen:

Vinkenoog had mij over het randje geduwd en een zekere leergierigheid in mij aangewakkerd: ja, ik moest juist wél nadenken over waarom ik leefde, ook al zou het me tot de afgronden van de waanzin kunnen brengen.

Vanaf dat moment begon ik me meer te interesseren in filosofie. Ik ben atheïstisch opgevoed, dus heil zoeken in een godsdienst was voor mij geen logische eerste stap. Ik ben gaan lezen, van Plato tot Sartre en verder om tot ‘het antwoord’ te komen.

Albert Camus was voor mij degene in wiens filosofie ik mijzelf het meest herkende. Zijn filosofie heb ik beknopt uitgelegd in dit artikel, maar het komt er op neer dat er geen ‘rede’ voor ons bestaan is, anders dan het bestaan zelf. Dit klinkt misschien als een dooddoener, maar dit voelde voor mij als een bevrijding. Als er een bedoeling is, kun je het tenslotte ook fout doen, en dat kan nu niet!

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Is de kous daar mee af? Is dat dan het definitieve antwoord op de vraag over ‘waarom we leven?’ Nou, nee. De filosofie van Camus is de filosofie waarin ik zelf geloof, maar ik besef me tegelijkertijd dat ik waarschijnlijk nooit het hele plaatje zal kunnen bevatten over het ‘hoe en waarom’ van het leven. Ik denk dat de spirituele zoektocht (zoals ik een zoektocht naar zingeving graag wil noemen) die bij mijn huisarts en Simon Vinkenoog begon nog maar net is begonnen. Daarom zal ik de rest van mijn leven blijven lezen, blijven vragen en blijven praten over dit onderwerp.

Je voelde hem al van mijlenver aankomen, maar ik kan je geen hapklaar antwoord geven over waarom je leeft. Het antwoord daarop is diep persoonlijk en ik zou me bezwaard voelen je mijn waarheid op te leggen. Blijkbaar ben je wel op zoek naar die zingeving, dus het enige wat ik je van harte kan aanbevelen is: ga op zoek! Trakteer jezelf op een stoomcursus filosofie en begin daar. En als je het antwoord hebt gevonden: laat het me alsjeblieft even weten.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Antwoord op: wat is de zin van het leven?
Sluiten