Redactie
Redactie Mind 11 jan 2019

Antwoord op: Hoe voorkom je dat je rood wordt? En wat doe je als het blozen niet te stoppen is?

De schrijver Julian Barnes schrijft: 'We nemen een besluit, als het goed uitpakt noemen we het naderhand een wijs besluit.' Er is in het leven veel om over te peinzen, en of je nu een wijze beslissing wilt maken of simpelweg advies zoekt; het is altijd verhelderend om de mening van een ander te horen. In deze rubriek kunnen jullie een beroep doen op mijn bescheiden mening. Ik zal nooit beweren dat ik de waarheid in pacht heb, maar ik zal in ieder geval een goeie gooi wagen.

“Beste Tom, hoe voorkom ik dat ik rood word? Als ik het voel opkomen, word ik alleen nog maar roder. Ik kijk mensen dan meestal niet meer aan en loop weg, maar dat is ook een beetje gek.”

Ik moet bij je vraag denken aan een docent Engels die ik op de middelbare school had. Hij was vrij jong en alle meisjes uit mijn jaar hadden een zwak voor hem. Zijn echte naam zal ik hier niet noemen, maar de bijnaam ‘de tomaat’ had hem niet misstaan: bij het minste of geringste verschoot hij van kleur.

Dit zorgde er natuurlijk voor dat alle meisjes giechelden om zijn rode appelwangetjes, met als gevolg dat het alleen maar erger werd. Hij schaamde zich dood, maar was dat ook terecht? Autoriteit uitstralen lukte hem niet, politieagent zou hij nooit worden, maar iedereen vond hem sympathiek en alle meisjes smolten van zijn goudeerlijke blos. Mijn antwoord is dus eigenlijk in eerste instantie een tegenvraag aan jou: moet je wel minder wíllen blozen?

Eerst even waarom je bloost

Zodra je in een situatie komt die op wat voor manier dan ook beangstigend is schiet je lichaam in de bekende ‘vluchten of vechten’ modus. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je ’s nachts ineens iemand door je huis hoort lopen terwijl je alleen bent, maar dit kan ook gebeuren op subtielere momenten, bijvoorbeeld wanneer er veel mensen naar je kijken, of wanneer je complimenten krijgt.

Zodra je lichaam in die ‘vluchten of vechten’ modus zit wordt er een stoot adrenaline in je lichaam losgelaten waardoor je hart sneller gaat kloppen, je pupillen groter worden en er meer energie naar je spieren gaat. Hierdoor ben je goed voorbereid om, je raadt het al, te vluchten of te vechten.

Schaamte is niets om je voor te schamen

Adrenaline zorgt er echter ook voor dat je bloedvaten zich verwijden zodat het bloed beter kan stromen, iets wat alleen zichtbaar is in het gezicht, met als gevolg dat je dus rood wordt. Het vervelende is dat schaamte je stressniveau verhoogt, waardoor er nóg meer adrenaline vrijkomt en je hoofd binnen de kortste keren tomaat-achtige trekken begint te vertonen.

Waarom introversie opeens cool lijkt te zijn en verlegenheid niet

Blozen komt alleen bij mensen voor. Zelfs Charles Darwin zou gezegd hebben dat ‘blozen het meest bijzondere en meest menselijke van alle gezichtsuitdrukkingen is.’

Maar, heeft het ook een doel?

Er zijn theorieën dat blozen bij mensen dient om, zonder taal te gebruiken, anderen te laten zien dat iets ons spijt. Dit is dan ook de reden waarom blozen vaak als een oprechte en eerlijke reactie wordt gezien terwijl we het vaak niet direct geloven als een ander ‘sorry’ zegt.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen meer sympathie voelen voor iemand die bloost na een ongemakkelijk moment dan voor iemand die dat niet doet, iets wat mijn Engels docent destijds had moeten weten.

Een pleidooi om wat vaker lui te zijn

Kortom, helemaal stoppen met blozen gaat je niet lukken. Het is een onbewust systeem waar je weinig invloed op kunt uitoefenen en bij de een gebeurt het meer dan bij de ander. Maar wat zeker kan helpen is je blozen als een kracht, in plaats van als een zwakte proberen te zien. Door je rode wangetjes gaan mensen je per slot van rekening sympathieker vinden en zullen ze je eerder geloven wanneer je je emoties uit. Eigenlijk heb je dus geluk, want wie wil er nu niet een leuker en eerlijker mens gevonden worden?

Zodra dit je lukt heeft dat meteen weer een gunstig effect: omdat je je niet meer schaamt zal je adrenaline-niveau snel dalen en krijgen je wangen snel weer hun oude vertrouwde kleurtje.

Meer vragen over je lichaam?

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Antwoord op: Hoe voorkom je dat je rood wordt? En wat doe je als het blozen niet te stoppen is?
Sluiten