Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Maatschappij 14 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Het wordt tijd dat we het over anti-Aziatisch racisme hebben

Poepchinees, spleetoog, sambal bij? Het wordt vaak grappig bedoeld, maar er is geen Aziaat die hier om lacht. Sterker nog, ze zijn het helemaal zat en het moet nu eens afgelopen zijn met de racistische ‘grappen’ en stereotyperingen. Daarom worden er wereldwijd steeds meer protesten tegen anti-Aziatisch racisme gehouden. 

De haat tegen Aziaten is niet nieuw, maar sinds de corona-uitbraak is de openlijke discriminatie gestegen. Hoogste tijd om dit onderwerp eens onder een vergrootglas te leggen.

Bloedbad in Atlanta

Sinds de corona-uitbraak zijn mensen met een Aziatisch uiterlijk steeds vaker het doelwit van intimidatie en geweld. Dat is gebleken uit een rapport van Stop AAPI Hate, een belangenorganisatie voor Aziatische Amerikanen. Oud-president Trump heeft de haat ook versterkt, door regelmatig naar het virus te refereren als het ‘Chinese virus’ of de ‘Kung Flu’.

In navolging van het bloedbad in Atlanta, waar 8 mensen met een Aziatische afkomst werden doodgeschoten, is anti-Aziatisch racisme een hot topic en worden er wereldwijd protesten gehouden. Ook op het Museumplein in Amsterdam kwamen onlangs ruim 300 mensen bij elkaar om aandacht te vragen voor anti-Aziatisch racisme.

Hoe je met kinderen kunt praten over racisme

Koloniale vooroordelen

De laatste tijd is er natuurlijk veel aandacht voor Black Lives Matter, maar anti-Aziatisch racisme lijkt een beetje vergeten of minder gezien. Terwijl deze strijd stilletjes al jaren wordt gevoerd. Het gaat om een eeuwenoud probleem dat is ontstaan uit koloniale vooroordelen. Aziaten zouden vies zijn, want ze eten zogenaamd allemaal honden, katten en vleermuizen.

Ook zouden ze onbetrouwbaar en gevaarlijk zijn. En doordat het coronavirus wordt gelinkt aan China en de Chinezen, ontstaat er corona-racisme: iedereen met een Aziatisch uiterlijk (van Koreanen tot Japanners) wordt over één kam geschoren en aangewezen als schuldige van de coronacrisis.

Asian Raisins

In de Chinese cultuur houden mensen vaak hun mond dicht. Maar daar moet verandering in komen, vindt ook Rui Jun Luong, oprichtster van Asian Raisins, een overkoepelende gemeenschap voor mensen met een Aziatisch uiterlijk. Rui Jun: “Wij gaan de dialoog aan met bedrijven, influencers en onderwijsinstellingen om racisme jegens Aziaten aan te kaarten.”

Speak up & stand up – dit is wat je zelf kunt doen tegen racisme

Daarnaast is Asian Raisins een meldpunt voor racisme en discriminatie, én een safe space voor Aziaten om hun verhaal kwijt te kunnen. Zo staan er veel columns op de website van Nederlandse Aziaten, die hun ervaringen delen en kun je de creatieve inzendingen bekijken van hun campagne ‘Het is maar een grapje’ maar #iklachniet.

Sambal bij?

Nederlanders van Aziatische afkomst worden regelmatig – vanuit het niets – ‘loempia’, ‘pinda’, ‘poepchinees’ of ‘stinkspleetoog’ genoemd. Of ze krijgen opmerkingen naar hun hoofd geslingerd zoals: ‘Kun je wel zien door die ogen?’, ‘Wat spreek je goed Nederlands, zeg!’, ‘Konnichiwa!’, ‘Hanky Panky Shanghai!’ en ‘Sambal bij?’.

Dat deze opmerkingen worden afgedaan als grapje, betekent niet dat ze niet racistisch zijn en pijn kunnen doen. Door de Black Lives Matter-beweging komt er gelukkig steeds meer ruimte om dit uit te spreken. Ook het Instagramaccount @broodjekaasmetsambal is vanuit die gedachte ontstaan en opgericht om de bewustwording rondom racisme jegens Aziaten te vergroten.

Representatie

Er is pas een paar jaar aandacht voor het stigma van Chinezen en het zal ook nog wel even duren voordat deze vorm van racisme uit onze cultuur is verdwenen. Het gaat namelijk om bewuste en onbewuste vooroordelen, die diepgeworteld zijn in ons als mens.

Maar de lijdzame stilte is voorbij. En wat al helpt is als de media en de politiek een objectief beeld geven van de Aziatische gemeenschap. Geef ze een stem en een gezicht, want met representatie kan je vooroordelen wegnemen. En tot die tijd: houd je ‘grapjes’ gewoon lekker voor je. #niemandlacht.

Zo blijf je je inzetten voor Black Lives Matter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️