Josephine Kay
Josephine Kay Mind 21 jun 2017

‘Anouk is een blonde del die weigert de pil te slikken,’ aldus Herman Brusselmans

Gisteren werd een column van Herman Brusselmans voor de Nieuwe Revu gepubliceerd waarin hij Anouk (de zangeres) compleet afbrandt. Nu behoort dit tot een reeks columns waarin hij hetzelfde doet bij verschillende, volgens hem, ‘overschatte personen uit de wereldgeschiedenis.’ Dat is volgens sommige mensen op Facebook, die vinden dat we dit artikel ‘met een korreltje zout’ moeten nemen, genoeg reden en excuus voor zijn teksten. Misschien heeft de Nieuwe Revu hem gevraagd deze columns te schrijven, want ‘lachuh man, even iedereen met een beetje succes compleet kapot maken online,’ of misschien is dit één van zijn eigen creatieve uitspattingen. Maar either way , het nut ervan is ver te zoeken. En nu zullen er genoeg mensen roepen dat ik me niet zo moet aanstellen, dat ik er de humor niet van in zie en dat ik een gefrustreerde feminist of tree-hugger ben. Maar dit gaat verder dan dat.

Dit gaat over normaal menselijk fatsoen. Je medemens met respect behandelen, ook al ben je het niet altijd met zijn of haar levenskeuzes eens. Iemand de getver in helpen omdat jij dat blijkbaar grappig vindt, is niet grappig. Echt niet.

Door iemand zich slecht te laten voelen, voelen sommige mensen zich blijkbaar heel eventjes goed. Ha, die Anouk, “weigert om de pil te slikken omdat haar kop er nog dikker van zou worden; ze gebruikt geen condoom omdat anders de binnenkant van haar flamoes naar verbrand rubber zou smaken, en voor het zingen de kerk uit vertikt ze puur uit misplaatst feminisme, zodat er in een aantal jaar tijd zes kinderen uit haar lendenen gekatapulteerd werden,” aldus Hermans.

Er is al zo veel haat in de wereld, er gebeuren zo veel verschrikkelijke en verdrietige dingen en dan kiezen wij, die in vrede wonen en mogen leven, ervoor om die haat onnodig te creëren. Waarom? Zodat een paar mensen hun frustraties weg kunnen lachen? Zodat we lekker met zijn allen kunnen oordelen over het leven van een ander? Want, ‘dat kan toch écht niet, zo veel kinderen met zo veel mannen?’

Voor al die mensen die het hartstikke hilarisch vinden dat mensen op deze manier online worden uitgescholden: wie geeft jou het recht om voor een ander te bepalen hoe zij of hij zijn of haar leven leidt? Jij zou het toch ook niet fijn vinden als iemand zo’n stuk over jou zou publiceren? Puur en alleen omdat je succesvol bent of iets doet waar die ander het niet mee eens is.

Elk huisje heeft zijn kruisje, en iedereen heeft een gevoelige snaar die geraakt kan worden door nare teksten die vanuit een gefrustreerd hart worden geschreven. Wees dan maar blij dat jij niet in de schijnwerpers staat. Want niet iedereen is zo bikkelhard dat ze zich hier niets van zouden aantrekken. Dit soort teksten kunnen een mensenleven verwoesten.

Online pesten is een heel groot en reëel probleem dat zelfs tot zelfmoord kan leiden. In 2012 gaf 3 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder aan weleens gepest te zijn via internet. Dit zijn naar schatting ruim 400 duizend personen. En ja, dit is niets meer dan ordinair online pesten. En dat als volwassen man of Nieuwe Revu-redactieleden. Wat voor voorbeeld geven we hiermee aan onze kinderen?

Daarom pleit ik voor mildheid naar elkaar toe. Je kunt het niet eens zijn met anderen, en daar een mening over hebben. Maar laten we als volwassenen hier in gesprek over gaan met elkaar. In plaats van (anoniem) vanachter je computer de online-wereld vol te spuwen met onnodige haat. Daar is er al genoeg van in de offline-wereld.

Ja, ze heeft veel kinderen. En ja, dat is none of your business.

Live and let live, mensen.

Meer lezen

We schelden elkaar online uit en vinden dit inmiddels normaal: dat is beangstigend.

Josephine volg je hier op Instagram.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
‘Anouk is een blonde del die weigert de pil te slikken,’ aldus Herman Brusselmans
Sluiten