Amsterdammers opgelet: win je eigen boom in je tuin, straat of sportclub

Regelmatig worden er bomen gekapt in Amsterdam door parken die worden heringericht of straten die worden opengebroken. Maar wat gebeurt er eigenlijk met die bomen? 100 bomen worden nu voor het eerst verdeeld onder de inwoners van Amsterdam. Je hebt tot eind november om jouw perfecte boom te vinden en deze aan te vragen voor je buurt of gewoon voor in je tuin. 

Voor elke boom die de gemeente in Amsterdam weghaalt moeten zij er één voor terugplaatsen, dat is wettelijk verplicht. Hoe graag ze dit ook willen, in de realiteit blijft het lastig.

Tinder met bomen

De gemeente zit met veel ‘restbomen’ en daar wisten ze bij de Gezonde Stad wel wat mee en bliezen Bomen voor Amsterdam in het leven. Er zijn int totaal 100 bomen te verdelen, het zijn 10 verschillende boomsoorten die de gemeente ‘over’ heeft. Deze worden verdeeld met – jawel – bomentinder.

Hoe het werkt? Online geef je aan welke boomsoort je wel ziet zitten (een walnoot- of misschien wel een appelboom?) en je geeft aan waar je ‘m graag wilt hebben. Misschien is het wel in je achtertuin of juist voor je deur of op de sportclub. Dan wordt er beoordeeld welke ideeën het beste én meest haalbaar zijn.

Samen voor een boom zorgen

Als uiteindelijk de 100 bomen zijn uitgedeeld, wordt ‘ie samen met de buurt geplant en wordt ‘ie ook verzorgd door de buurt. De bomen worden dan geplant tussen november en maart, het echte bomenseizoen.

Momenteel is er 1 boom per 3 mensen in Amsterdam, en dat is al heel wat. “Voor elke 22 Parijzenaars is er maar 1 boom,” vertelt Tim de Broekert van De Gezonde Stad, initiatiefnemer van Bomen voor Amsterdam ons. Dat kan beter, zijn ideaalplaatje is dat er evenveel bomen als inwoners zijn.

Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

We worden gelukkiger van bomen

Dat bomen heel gezond voor je zijn, is niets nieuws. We worden niet alleen heel blij van meer groen (ken je forest bathing al?), bomen zorgen ook voor meer zuurstof.

Daarnaast is het voor een stad evengoed belangrijk om bomen te hebben. Na een flinke regenbui wordt het water door de bomen goed opgevangen. En andersom geldt ook: als het heel warm is in de stad zorgen bomen dat de stad (ofwel de urban jungle) gekoeld blijft.

Schrijf je nú in voor je eigen (buurt)boom!

Nog tot 30 november kan je jezelf opgeven voor bomentinder voor een eigen (buurt)boom. Dus trommel je buren, vrienden, huisgenoten of wie dan ook op en krijg meer groen in je leven.

Als het project goed gaat, hoopt Tim volgend jaar misschien wel 1000 bomen te kunnen verdelen onder de inwoners. Amsterdam is een begin, maar uiteindelijk wil het project ook graag andere gemeenten in Nederland inspireren om hun steden op deze manier groener te maken.

Meer lezen over waarom natuur zo belangrijk is?

 

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Amsterdammers opgelet: win je eigen boom in je tuin, straat of sportclub
Sluiten