Kiara Louis
Kiara Louis Better World 28 feb 2018

Amsterdam zet als eerste stad ter wereld stappen richting een plasticvrije supermarkt

Vandaag opent de gemeente Amsterdam de eerste pop-up plasticvrije supermarkt. Hiermee proberen ze een toekomst zonder plastic te realiseren. Iets wat hard nodig is, te zien aan de plastic soep in onze oceanen. De gemeente Amsterdam werkt hier aan mee, samen met de biologische supermarktketen EkoPlaza. Wij vinden het heel inspirerend én noodzakelijk. Het is een initiatief van de internationale organisatie A Plastic Planet, die zich inzet voor plasticvrije supermarkten. De pop-up komt in een aanbouw van de EkoPlaza in Amsterdam-West, aan de Jan Pieter Heijestraat.

Ekoplaza Lab

Aansluitend bij de plasticvrije supermarkt, heeft EkoPlaza ook haar eigen lab – Ekoplaza Lab – opgericht. Als eerste supermarkt ter wereld nemen ze het initiatief om de milieu-impact van plastic terug te dringen. Ze willen Ekoplaza Lab snel uitbreiden, zodat er aan het einde van dit jaar in elk filiaal een plasticvrije zone is.

Een nieuw keurmerk

Naast de plasticvrije supermarkt, hebben ze ook een nieuw keurmerk in het leven geroepen. Zo kan je als consument makkelijk checken of er plastic in een product zit. Soms zit er in een kartonnen verpakking onverwacht plastic. Met het Plastic Free-label weet je zeker dat je geen plastic koopt. En er is genoeg keuze, zo zijn er al 700 plasticvrije producten te vinden in de nieuwe supermarkt. Alle producten met dit keurmerk zijn juridisch door Client Earth gecheckt, dus het is zeker een betrouwbaar keurmerk.

Dit vind je vast ook interessant: Hartverscheurend en heftig: beelden van bizar veel plastic in de Caraïbische Zee

 

Plastic soep

Dat dit initiatief als geroepen komt, is een feit. Plastic is echt een probleem, en we kunnen er niet meer omheen. Het is zelfs zo erg dat in 2050 er meer plastic in de zee zwemt dan vissen, wat een grote impact heeft op ons ecosysteem. Momenteel wordt er per 24 uur meer dan duizend (!) kilo plastic in de oceaan geloosd. De oceaan wordt gebruikt als stortplaats, iets wat niet lang kan doorgaan.

Gelukkig doen organisaties zoals A Plastic Planet en Plastic Soup Foundation hier iets aan. Zoals de medeoprichter van A Plastic Planet zegt: “De opening van ’s werelds eerste plasticvrije pop-up-supermarkt is een mijlpaal in de wereldwijde strijd tegen plasticvervuiling. Decennialang kreeg de consument de leugen voorgeschoteld dat voedsel- en drankproducten niet zonder plastic kunnen. Een plasticvrije pop-up bewijst het tegendeel. Wij hopen dat andere supermarkten ter wereld in de voetsporen van Ekoplaza Lab zullen treden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Amsterdam zet als eerste stad ter wereld stappen richting een plasticvrije supermarkt
Sluiten