Alrik de Jong
Alrik de Jong Betere wereld 12 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Amsterdammers komen in actie voor een duurzamere stad (en dat is nodig ook)

amsterdam, de groene stad, duurzaamheidVandaag (12 april) gaat De Gezonde Stad samen met 400 bewoners aan de slag om Amsterdam duurzaam te maken tijdens de tweede editie van het event Jij Maakt De Stad! in The Student Hotel aan de Wibautstraat. Dat is hard nodig ook, want wil Amsterdam zich de duurzame stad noemen die het claimt te willen worden, is er nog een lange weg te gaan. Dat concludeert De Gezonde Stad met de Gezonde Stad Monitor, een periodiek onderzoek naar hoe duurzaam Amsterdam is. De resultaten tonen aan dat de stad nauwelijks is vergroend, de lucht mondjesmaat schoner wordt, de duurzame energieopwekking per inwoner stagneert en Amsterdam hopeloos achterloopt op het gebied van afvalscheiding. De Gezonde Stad vindt dat de verduurzaming sneller moet en wil daarom actie.

De verduurzaming van Amsterdam gaat te traag

Zo is de stad met achttien extra postzegelparken (sinds 2015), 21 groene schoolpleinen en 40.000 vierkante meter groen dak vorig jaar groener geworden. Toch neemt het totale ‘het groen per inwoner’ af. Er komen namelijk steeds meer mensen in de stad wonen, terwijl de hoeveelheid groen nietmeegroeit.

Er zijn volgens De Gezonde Stad kansen om de stad slim te vergroenen. “Er is 12 vierkante kilometer aan plat dak in Amsterdam, in 2020 wil De Gezonde Stad dat 10 procent van dit dak groen is”, aldus een woordvoerder van de organisatie. Daarnaast scheiden we nog maar 28 procent van ons afval, terwijl dit volgens de gemeente 65 procent moet zijn in 2020. Het meeste van ons afval gaat de verbrandingsoven in.

amsterdam, de groene stad, duurzaamheid, groener, actie

De Amsterdamse lucht wordt ook maar nauwelijks schoner; de enige plek in de stad die aan de adviesnormen van de World Health Organization voldoet, is het Vondelpark. Bovendien zien we een stagnatie in de lokale opwekking van duurzame energie per inwoner. Het gemeentelijke doel van 20 procent meer duurzame energie per inwoner in 2020 ten opzichte van 2013 wordt niet gehaald. In 2016 is de hoeveelheid opgewekte duurzame energie per inwoner zelfs gedaald.

Wibautstraat bestuiven met bloemenzaadjes

Vandaag laat De Gezonde Stad zien hoe. Onder leiding van presentatrice Marieke Eyskoot, ook schrijfster van het boek Dit is een goede gids, geeft De Gezonde Stad de Amsterdammer handvatten om zélf hun stad duurzamer te maken in diverse workshops. “Echte verandering ontstaat in de buurten en straten van Amsterdam, de stadsbewoner is de essentiële schakel in deze uitdaging. Op 12 april laten we zien hoe elke Amsterdammer op een leuke en makkelijke manier in actie kan komen.”, zegt De Jong.

Bezoekers vergroenen de stad door met The Pollinators de drukke Wibautstraat te bestuiven met bloemenzaadjes voor bijen en insecten. Met Plastic Whale (bekend van hun kantoormeubilair van grachtenplastic) wordt de Amstel leeggevist van plastic. Met de slimme luchtmeter van Waag Society gaat men zelf de straat op om de Amsterdamse luchtkwaliteit te meten en te analyseren.

Bezoekers leren hoe zij hoe hun eigen CO2 footprint kunnen verlagen in de Carbon Literacy workshop gefaciliteerd door Stadsdeel Oost. Amsterdam &Co geeft bewoners het podium om hun duurzame idee voor de stad te pitchen. Daarnaast organiseren Instock, Slow Food Youth Network, GGD Amsterdam, Rooftop Revolution, Hrbs., Wasteboards, Cityplot, Amsterdam Energie, 3Co en The Upcycle verschillende workshops.

Over De Gezonde Stad en De Gezonde Stad Monitor

De Gezonde Stad is een non-profit die Amsterdam duurzaam en gezond wil maken. Dit doet de organisatie door samen met een community van Amsterdammers, koplopers uit het bedrijfsleven en de gemeente innovatieve projecten te starten. De Gezonde Stad richt zich daarbij op het vergroenen en circulair maken van de stad. Ook helpt de organisatie allerlei bewonersinitiatieven met het realiseren van hun duurzame ideeën. Met de Gezonde Stad monitor wordt periodiek de voortgang van de duurzame ontwikkeling van de stad onderzocht op de thema’s grondstoffen, groen, voedsel, schone lucht en energie.

Mocht je toevallig in de buurt zijn: hier vind je meer informatie over het evenement.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amsterdammers komen in actie voor een duurzamere stad (en dat is nodig ook)
Sluiten