Amerikanen houden van guns: maar wij zijn (nog) niet overtuigd

Amerikanen houden van guns, zeker in Texas. Als ze horen dat ik nog maar net in Texas woon, dan loopt het gesprek al snel zo: “Ben je hier net komen wonen? Wat leuk! Welcome in Texas! Zeg, heb jij eigenlijk al een gun gekocht?”

“Eh … nee”, antwoord ik dan altijd lachend. “Is het hier dan zo onveilig?”

Nou, dat valt reuze mee. Ik hoef me dus absoluut geen zorgen te maken. Maar het is beter als ik er toch één heb. For protection. Gewoon, voor het geval dat. En ‘iedereen’ heeft hier een pistool, dus kan je er maar beter zelf ook één hebben.

Wapens: ik kan er helemaal niks mee. Zeker niet als ik in de krant lees dat er in de laatste 275 dagen al 273 mass shootings zijn geweest en dat er ruim 33.000 mensen per jaar aan schotwonden overlijden. Als ik vervolgens de beelden van Las Vegas bekijk, dan word ik echt boos: 58 doden, bijna 500 gewonden en een hotelkamer vol met opgevoerde assault rifles. Waarom is die bullshit hier nog steeds legaal?

Ik snap het niet, maar ik wil het wel snappen

Ik moet ook bekennen dat ik hier in al die tijd zelf nog niemand met een wapen heb gezien. Geen één! Dus ga ik op de koffie bij Marco, een bevriende Nederlander die hier al jaren woont en enthousiast verzamelaar is. Hij heeft er inmiddels meer dan 50: de Smith & Wesson van ‘Dirty Harry’, de Walther PPK van James Bond en de AR-15, waar Steven Paddock vorige week het vuur mee opende op een nietsvermoedend concertpubliek.

“Wat is er nou zo leuk aan guns”, vraag ik hem aan de eettafel, waar ze inmiddels liggen uitgestald. “Tja, waarom houdt iemand van de kleur blauw?”, is het lachende antwoord. “Ik vond de schietsport in Nederland al leuk. Het idee dat je door de geluidsbarrière heengaat, geconcentreerd oefenen en dan steeds beter worden. Maar ik heb echt nog nooit een wapen gekocht met de gedachte dat ik me zou moeten kunnen verdedigen. Dat is ook echt onzin.”

Klinkt als Hollandse nuchterheid.

Maar dat is niet het sentiment dat veel Amerikanen voelen als het over guns gaat.

Eén van de founding principles van Amerika is dat de burger zichzelf moet kunnen beschermen: tegen overvallen, tegen grizzly beren en tegen de macht van de federale overheid zelf. Dat laatste was in die tijd nieuw en voor sommige staten (waar slavernij nog een legale peiler van de economie was) heel eng. Het Second Amendment van de Constitution wordt door veel historici dan ook gezien als een politieke compromis om alle staten toch bij elkaar te krijgen.

Inmiddels zij we ruim 200 jaar verder.

Het idee dat je jezelf moet kunnen beschermen tegen externe dreigingen – inclusief de overheid – zit nog steeds diep in het DNA van veel Amerikanen.

De National Rifle Association (NRA) heeft de afgelopen 40 jaren kosten noch moeite gespaard om dat idee verder in het maatschappelijk denken te verankeren. Bijvoorbeeld door politieke campagnes te financieren en hun (bloedfanatieke) leden te mobiliseren, zodra de “demo’rats” proberen om het ongebreidelde wapenbezit aan banden te leggen. Zo besteedde de NRA in 2016 ruim USD 30 miljoen (!) aan reclamespots om Trump verkozen te krijgen. Nu verwachten ze return on investment: Trump heeft ze tot dusver niet teleugesteld.

Ik begrijp het niet en ergens wil ik het ook niet begrijpen.

De argumentatie voor (streng) gereguleerd wapenbezit voor jacht- of sportdoeleinden kan ik volgen. Dat de overheid morgen ook je vijand kan zijn ook, snap ik ook. Denk aan de holocaust of aan de DDR: dat was praktisch gisteren. Maar het idee dat het bewapenen van je burgers daar hèt ultieme antwoord op is? Dat wil er bij mij niet in.

In een democratische rechtstaat zijn het niet de wapens, maar is het uiteindelijk de Constitition zelf die burgers de beste bescherming tegen de overheid biedt. Maar ja, probeer dat hier maar eens uit te leggen. Gaat je met de beste wil van de wereld niet lukken.

Volg Femke op Twitter via @jongfemke.

Meer weten?

Het stormt niet alleen letterlijk in Amerika: Trump raast over het land.

Tips om te kijken

– Comedy van Jim Jefferies part 1 en part 2.
10 reasons to own an AR-15.
– Filmtip: Das Leben der Anderen.
Meer lezen over gun-control.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Amerikanen houden van guns: maar wij zijn (nog) niet overtuigd
Sluiten