Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 10 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom je alles als een experiment moet zien (handig bij faalangst)

Faalangst kan je enorm in de weg zitten, bijvoorbeeld bij het halen van je rijbewijs. Je bent bang dat de uitkomst van een proces niet ‘goed genoeg’ is en als gevolg daarvan kun je soms niet laten zien wat je allemaal kunt. Maar wat nou als je alles als een experiment gaat zien? Een paar van de grootste uitvindingen zijn ontdekt door een experiment. Er is meestal geen shortcut naar geweldige ideeën: je moet steeds opnieuw experimenteren, tot er uiteindelijk een heel goed idee op tafel ligt.

In wetenschappelijk onderzoek is er vrijwel altijd een testfase waarin feedback wordt verwerkt en dingen worden aangepast. Reden genoeg om zelf meer te gaan experimenteren in je leven.

Het kan niet fout gaan

Een experiment heeft geen juiste uitkomst, dus falen is simpelweg onmogelijk. Als je experimenteert, focus je daarom automatisch meer op het proces dan op het resultaat. En wanneer je focust op je proces, wordt je resultaat automatisch beter, schreven we gisteren al.

Dit vind je vast tof: Ziektes verhelpen met de juiste voeding: deze experimenten zijn het bekijken waard

We leren door te doen, en door te experimenteren geef je jezelf de kans om tot interessante inzichten te komen. Denk bijvoorbeeld aan gekke voedselcombinaties of toffe outfits die je per ongeluk ontdekt hebt. Wat je leert van zulke mini-experimenten, kun je uiteindelijk weer toepassen in serieuzere processen.

Experimenteren leidt tot creativiteit

Als er geen restricties zijn en falen niet mogelijk is, durf je veel grootser en breder te denken. Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor innovatie, blijkt uit een artikel van Forbes.

Ook interessant: Een hele goede reden om uit te slapen: dat is goed voor je creativiteit

Zij stellen dat falen essentieel is bij de totstandkoming van nieuwe dingen. En wat helpt je om makkelijker te falen? Precies: experimenteren.

Neuroplasticiteit

Denk je nou: maar ik ben er helemaal niet aan toe om allerlei nieuwe dingen te proberen? Je brein is dat wel. Er bestaat zoiets als neuroplasticiteit, wat betekent dat je hersenen zich automatisch aanpassen aan nieuwe situaties.

Neuroplasticiteit zorgt ervoor dat de neuronen in je hersenen zichzelf vernieuwen en nieuwe synaptische verbindingen worden gevormd. Neuroplasticiteit is heel belangrijk om te herstellen na aandoeningen of letsel, maar je brein zich ook gauw genoeg aan als je voor 4 maanden naar Australië gaat als experiment om jezelf te ontdekken.

Meer over faalangst?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom je alles als een experiment moet zien (handig bij faalangst)
Sluiten