Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Maatschappij 27 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom we allemaal feminist zouden moeten zijn

Neem een willekeurige groep van 500 volwassenen van over de hele wereld en vraag hen wie van hen feminist is. Wedden dat slechts een deel van deze groep zijn hand opsteekt? Hoogstwaarschijnlijk is dat omdat een groot deel van deze mensen eigenlijk niet op de hoogte zijn van de definitie van een feminist én van de heersende genderproblematiek. Die situatie moet anders.

In haar TED Talk geeft auteur Chimamanda Ngozi Adichie daarom een pleidooi voor feminisme.

Verouderd idee

Vandaag de dagen kunnen we met zekerheid stellen dat mannen de machtigste functies in de wereld bekleden. 1000 jaar geleden was dat nog enigszins logisch dat mannen regeren over de wereld.

Mensen leefden immers in een wereld waarin fysieke kracht belangrijk was om te overleven. De persoon die fysiek het sterkste was, was meestal de leider van een groep op stam. En aangezien mannen meestal fysiek sterker zijn dan vrouwen, waren mannen logische leiderkeuzes.

Podcast tip: Feminists Don’t Wear Pink (een genuanceerde kijk op feminisme)

Vandaag de dag is dat idee natuurlijk compleet verouderd. Om een goede leider te zijn moet je niet meer fysiek sterk zijn, maar beschikken over eigenschappen als creativiteit, intelligentie en innovatie.

Dit soort eigenschappen hebben niks te maken met geslachtshormonen. Zowel mannen als vrouwen kunnen in dezelfde mate over deze eigenschappen beschikken. En toch houdt ons verouderd idee dat mannen geschiktere leiders zijn blijkbaar nog áltijd stand.

Onrechtvaardige situatie

En dat is best een onrechtvaardige situatie die anders moet. Want hoewel het onbetwistbaar is dat jongens en meisjes verschillen van elkaar (biologisch gezien dan toch), overdrijft de maatschappij deze verschillen zwaar.

Over het algemeen verrichten vrouwen nog steeds meer werk in de keuken dan mannen. Maar waarom in hemelsnaam? Dat vrouwen vanuit hun biologie over een superontwikkeld ‘kookgen’ zouden beschikken is pure onzin.

Bedrock Talks: over feminisme en gelijkheid met Milou Deelen

Het feit dat verschillen tussen man en vrouw zodanig worden overdreven, mondt uit in situaties waarin vrouwen denken dat ze te vrouwelijk gekleed zijn om serieus genomen te worden in een vergadering (terwijl mannen dit probleem nooit zouden hebben in een mannelijk kostuum).

Zo zijn er nog héél veel situaties te bedenken om te illustreren hoe scheef de genderverschillen zijn. En ja: er zijn ook voorbeelden waaruit blijkt dat ook mannen nadeel ondervinden.

Wat kun je doen?

Voed kinderen anders op. Jongens moeten even goed leren om emoties als angst, zwakte en kwetsbaarheid te ervaren en tonen. Leer jongens bovendien begrijpen dat ze niet altijd ‘sterke mannen’ moeten zijn. Leer zowel jongens als meisjes dat niet de man moet betalen, maar diegene die meer heeft.

Mannen profiteren ook van feminisme (misschien zelfs wel meer dan vrouwen)

Meisjes daarentegen moeten we aanleren dat ze zich niet klein moeten houden en dat ze torenhoge ambities mogen hebben. Ook in dagelijkse discussies mogen we best scherper zijn. Uitspraken als: ‘Wat deed een meisje ook met 4 andere mannen in één kamer?’ zijn wreed en kunnen echt niet meer.

En voor eens en voor altijd: onthoud en onderschrijf de definitie van feminisme. Een feminist is een persoon die gelooft in sociale, politieke en economische gelijkheid van geslachten. Daar kun je toch onmogelijk tegen zijn?

Bekijk hieronder de volledige TED Talk:

Luistertip! 🎧

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️