Brenda van Noort
Brenda van Noort Column 25 feb 2016

Alleen zijn eng? Zo leer je te houden van je eigen gezelschap

De eerste avond van mijn avontuur als solo backpacker herinner ik me nog als de dag van gisteren. De eerste bestemming van mijn reis is Khao San Road in Bangkok, de zogenaamde place to be voor backpackers. De vermoeidheid van de lange vlucht wordt overschaduwd door mijn nieuwsgierigheid om de bizarre stad waarin ik ben beland te ontdekken, dus ik ga zodra ik ben aangekomen op pad. Khao San Road doet mij op het eerste gezicht vooral denken aan een Aziatische versie van de Korte Leidsedwarsstraat; het is chaotisch druk, er zijn bijna alleen maar toeristen en nauwelijks locals en het barst er van de café’s en clubs met waanzinnig slechte muziek.

Zelfbewust en ongemakkelijk

Ik dwaal een poosje door de buurt en neem uiteindelijk in mijn eentje plaats aan een tafeltje in een restaurant dat uitkijkt over de drukke straat. Ik ben er van overtuigd dat ik binnen no-time backpackersvrienden zal ontmoeten. Terwijl ik wacht op mijn eerste Aziatische maaltijd probeer ik oogcontact te maken met voorbijlopende backpackers, in de veronderstelling dat een van hen mijn blik zal herkennen als een vraag naar gezelschap.

Must read: Waarom we ons soms alleen voelen in gezelschap van anderen (en wat we hieraan kunnen doen)

Twee Bintang, een pad thai en wat mango sticky rice later zit ik ongemakkelijk en zelfbewust nog altijd alleen aan mijn tafel. Ik doe alsof er belangrijke dingen gebeuren op mijn telefoon (ofwel ik stuur een whatsapp bericht naar mijn vriendinnen over de treurige situatie en scroll een kwartier door Instagram) omdat ik me geen houding weet te geven, in mijn eentje in een restaurant. Ik ben ongemakkelijk in mijn eigen gezelschap.

Alleen zijn: confrontatie met jezelf

In de hiernavolgende maanden in Azië doen zich nog tientallen soortgelijke situaties voor waarin ik word geconfronteerd met mezelf als enige gezelschap. Van een open air filmscreening tot een vuurshow of live muziek, solo sightseeing, busreizen van soms wel 24 uur of een hele dag doorbrengen op een prachtig verlaten strand. Keer op keer vraag ik me af, waarom voelt het zo eenzaam en ongemakkelijk om (sociale) dingen alleen te doen?

Na een paar maanden valt het kwartje; écht alleen zijn voelt onwennig omdat we dit bijna nooit meer zijn. Thuis is het vrijwel vanzelfsprekend om al je activiteiten samen te doen met een vriend(in), familie of lover.

Virtueel gezelschap

Bij gebrek aan real life gezelschap is er altijd nog virtueel gezelschap, waardoor we bijna nooit meer echt alleen zijn. Want zeg nou eerlijk, hoe ‘alone’ is een avondje alone time eigenlijk nog als je ook met een schuin oog Whatsapp, Facebook en Instagram in de gaten houdt?

Dit vind je misschien ook interessant: Hoe verslaafd ben jij aan social media? Deze apps houden het voor je bij

Reizen dwingt je regelmatig om weer eens echt met jezelf te zijn. Hoewel de eerste 25 keer niets dan ongemakkelijk waren, ben ik deze momenten alleen na verloop van tijd gaan waarderen.

Onafhankelijk geluk

Naast dat ik best wel leuk gezelschap ben, heeft leren genieten van alleen zijn benadrukt dat mijn geluk totaal onafhankelijk is van alles en iedereen. Alleen zijn leert je waar je gelukkig van wordt, het leert je geluk in jezelf te vinden.

Lees ook: Dit is het grote verschil tussen alleen en eenzaam zijn

Het fijne aan de kunst van het alleen zijn is dat, mocht je hier nog niet goed in zijn, je niet per se op reis hoeft om het te leren. Ga op je vrije dag in je eentje vissen, maak een lange wandeling of als je een auto hebt een solo roadtrip!

En neem jezelf daarna ‘s avonds mee uit eten in een restaurant. Neem in plaats van je telefoon een (dag)boek mee, of laat alles thuis als je durft.

Meer over zelfontwikkeling?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Alleen zijn eng? Zo leer je te houden van je eigen gezelschap
Sluiten