Rosa Bertram
Rosa Bertram News 26 mrt 2019

Albert Heijn test vanaf vandaag een plasticvrije groente- en fruitafdeling

Dat er over de plastic verpakkingen van Albert Heijn veel te doen is, is in principe geen nieuws. Dat de grootste supermarktketen nu stappen aan het ondernemen is om daar iets aan te doen, is dat wel. Vandaag begon een test waarbij de groente- en fruitafdeling van een filiaal in Hoofddorp plasticvrij werd gemaakt. 

Daar gaat ons zero waste hartje natuurlijk sneller van kloppen.

De zero waste zakjes van Albert Heijn kunnen nu gebruikt worden

Toen Albert Heijn vorig jaar begon met de verkoop van zero waste zakjes (waardoor je de dunne zakjes op de groente- en fruitafdeling niet meer nodig hebt), krabde wij ons achter de oren. Want waar konden we die zakjes eigenlijk voor gebruiken in de winkel? Het gros van de producten was immers in plastic verpakt.

Tot nu dus. 100 biologische en niet-biologische groente- en fruitproducten liggen op het Genderenplein in Hoofddorp nu (voor een maand) onverpakt in de schappen. Waarom? De supermarkt wil testen wat het doet met de kwaliteit van de houdbaarheid van de producten. Want, feit is dat plastic deze producten langer goedhoudt en dat deels voedselverspilling voorkomt. Toch was er veel te doen om de hoeveel plastic verpakkingen in de winkels. En eerlijk is eerlijk: als je de groente- en fruitafdeling betreedt, zie je meer plastic dan voedsel. Tijd voor verandering vond ook CEO van Albert Heijn, Marit van Egmond.

Albert Heijn: “het kan wel wat minder”

Vorig jaar vertelde zij 25 procent minder verpakkingsmateriaal te willen gebruiken in 2025. Jaarlijks zal dat zo’n 270.000 kilo plastic besparen. Goed nieuws dus! “De verpakking voorkomt voedselverspilling, maar het kan wel minder,” meldde Albert Heijn. Een andere test bij het voorkomen van overmatig plasticgebruik in de supermarkt is ‘dry misting‘, wat nu gebeurt in zo’n 150 winkels. Het is een verfijnde verneveling van water, waardoor de groente langer vers blijft.

Dit vind je vast ook interessant: In de categorie goede ideeën: dit bedrijf maakt biologisch afbreekbaar plastic van een avocadopit

Groene beweging in supermarkten

Steeds meer supermarkten in Nederland zijn hun groene beleid aan het aanpassen. Supermarkt Jumbo begon vorig jaar met een test om een aantal biologische groentesoorten te laseren. Hierbij werd het etiket op een veilige en eetbare manier op het product gelaserd in plaats van op de plastic verpakking vermeld.

Supermarkt Plus is inmiddels gestopt met het gebruiken van de bekende zwarte kunststof verpakkingen. Deze werden ondermeer gebruikt voor het verpakken van aardappelen, groente, fruit en vleeswaren. Ook werd het plastic wegwerpservies vorig jaar vervangen door herbruikbare varianten.

Wil je liever helemaal plastic helemaal vermijden? Koop je boodschappen dan op maat. Ga bijvoorbeeld naar een markt of naar een plasticvrije winkel.

Going zero waste?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Albert Heijn test vanaf vandaag een plasticvrije groente- en fruitafdeling
Sluiten