Kleding met een verhaal: Afriek gebruikt fashion om culturen samen te brengen

Waar denk jij aan als je ‘Afrika’ hoort – en dan niet het nummer van Toto? Oorlog, corruptie, arme mensen? Je hebt natuurlijk wel deels gelijk, maar het is wel een beetje een eenzijdig beeld. En daarmee moet het afgelopen zijn, vindt Afriek. Het bedrijf startte in 2013 om de vooroordelen over Afrika de wereld uit te helpen, en in plaats daarvan echte verhalen te vertellen van mensen die er wonen. En wat is de beste manier om die verhalen te verspreiden? Precies: door fashion.

Wat begon als een collectie jasjes voor mannen, is nu uitgegroeid tot een grote collectie voor man en vrouw – van jurken, T-shirts en bandana’s tot overhemden, pakken en jassen die perfect laten zien dat Afrika veel meer te bieden heeft dan we denken.

Opvallende printjes

En dan niet zomaar jurken en pakken: alle kleding van Afriek heeft een opvallend kleurrijk printje, zoals je misschien voor je ziet als je denkt aan Afrikaanse vrouwen in gewaden. Die printjes maken je niet alleen heel vrolijk, maar door de oorsprong van het product zo goed te laten zien, wil het merk ook de conversatie op gang brengen over het continent waar we eigenlijk maar zo weinig over weten – en vooral, waar we ons zonder reden boven vinden staan.

Duurzame jurk van Afriek

In deze duurzame missie wordt het merk gesteund door ‘Voor de Wereld van Morgen’, de community van ASN Bank die duurzame ondernemers op weg helpt met financiering, kennis en publiciteit. Op de website van de community vind je allerlei toffe initiatieven die de wereld een beetje beter proberen te maken.

Het verhaal van Afriek

In de kleding van Afriek zit vrijwel altijd een label, die vertelt door wie het product is gemaakt. Op die manier kom je achter het hele verhaal: kleding van Afriek is duidelijk geen kleding die mogelijk is gemaakt door kinderarbeid. Alle items worden handgemaakt door kleermakers uit Rwanda, die daar uiteraard een eerlijke prijs voor krijgen. Op die manier wordt ook de lokale economie gesteund.

Kortom: jij blij met je kleding, de kleermakers blij met hun baan én de negatieve berichtgeving over Afrika wordt gerelativeerd. Op deze manier gaan we het continent associëren met blijdschap en authenticiteit – en als we maar lang genoeg eerlijke kleding blijven kopen, dragen we eraan bij dat die blijdschap ook echt bestaat. En zeg nou zelf, zo’n shirt met een verhaal is toch veel leuker dan het zoveelste fast fashion-stuk?

Pak van kledingmerk Afriek

Voor de Wereld van Morgen

Geïnspireerd? De website van Voor de Wereld van Morgen is er niet alleen om dit soort wereldverbeterende initiatieven te ontdekken, maar je kunt er ook inspiratie en tips vinden om je eigen duurzame onderneming op te starten. Hoe maak jij het verschil?

In samenwerking met ASN Bank

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Kleding met een verhaal: Afriek gebruikt fashion om culturen samen te brengen
Sluiten