Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 13 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoe afbeeldingen ons brein beïnvloeden (welk dier zie jij?)

Eigenlijk best vreemd, dat we verschillende dingen zien in één afbeelding. Toch is het zo. Bovenstaande afbeelding lijkt op het eerste gezicht misschien een vaag schilderij, maar als je goed kijkt zie je een aantal dieren afgebeeld. De vraag is: welk dier zie jij als eerste? Mijn oog viel direct op het paard, precies in het midden van de afbeelding. Maar waarom? Het was best te verklaren geweest als ik gek op paarden was en vroeger wekelijks de Penny op de mat kreeg, maar dat is niet het geval. Ah, dan zal iederéén wel gewoon het paard als eerste zien. Die is toch ook het meest overduidelijk?

Een kleine test op de redactie, waarbij ook de vogel en krab als winnaar uit de bus kwamen, bewees het tegendeel. Niet iedereen ziet het paard als eerste. Wat betekent dit?

Convergent denken

Volgens berichtgeving van The Earth Child heeft het te maken met convergent denken. Convergent denken is het proces waarbij je logisch denkt of je instinct gebruikt om een reeks mogelijkheden terug te brengen. In het geval van deze test betekent dit dat je uit alle mogelijke dieren er instinctief één uitkiest. Onze voorkeur gaat uit naar het dier dat het meest natuurlijk aanvoelt. En het grappige is: dat zegt iets over onze persoonlijkheid. Althans, volgens The Earth Child.

Dit betekent het:

  1. De vogel: je bent extravert en hebt een expressieve persoonlijkheid
  2. De krab: je bent gelukkig en hebt een goed gevoel voor humor
  3. De vogel én de krab: zag je beide ongeveer gelijktijdig? Dan ben je gevoelig en emotioneel
  4. Het paard: je bent onafhankelijk en hebt een vrije geest
  5. De dolfijn: je bent creatief en een artistiek persoon
  6. De eendjes: je bent gedetailleerd, stil en gefocust
  7. De beer: je bent een geboren leider met een sterke persoonlijkheid
  8. De puppy: je bent aardig en verzorgend

Interpretatie van afbeeldingen

De test laat zien dat exact dezelfde beeldinformatie kan leiden tot verschillende interpretaties van de hersenen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden, zoals deze illustratie van een ambigu, omkeerbaar figuur.

De eerste indruk is vaak die van een jonge vrouw (die wegkijkt met haar gezicht) maar als je langer blijft kijken zie opeens ook een oude vrouw. Of misschien zie je juist eerst de oude vrouw, en pas later de jonge versie. Hoe het ook zij: dat eenzelfde tekening tot meerdere percepties kan leiden is het bewijs dat ons waarnemingsvermogen niet stabiel is. En dat niet alleen, het is ook het bewijs dat niet het netvliesbeeld bepaalt wat we zien, maar de hersenen.

Lees ook: Ga je minder eten van een kleiner bord? Dit is het antwoord

Kijk ook maar eens naar bovenstaande optische illusie, welke gebaseerd is op het werk van de kunstenaar Akiyoshi Kitaoka. De afbeelding bestaat uit een aantal stilstaande cirkels, maar voor ons lijkt het toch écht alsof ze draaien.

Hoe dit komt? Je hersenen moeten als je naar deze afbeelding kijkt alle informatie die aanwezig is in één keer verwerken. Maar er gebeurt zoveel, dat je hersenen uitgaan van bepaalde ‘trucjes’. Eén van die trucjes van ons brein is dat steeds kleiner wordende cirkels worden gezien als een draaiende spiraal. En dat bewijst maar weer dat wat wij waarnemen in een afbeelding niet overeen hoeft te komen met de werkelijkheid.

Meer lezen over je brein?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoe afbeeldingen ons brein beïnvloeden (welk dier zie jij?)
Sluiten