Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Work 3 sep 2019

De adviezen die ik had willen krijgen vóór ik ging freelancen

Waar sommigen er niet aan moeten denken, klinkt het voor veel mensen als dé droom: je 9-tot-5 baan met die lastige baas opzeggen om te gaan freelancen. Zelf je uren bepalen, veel verdienen en waar ook ter wereld werken. Maar freelancen is harder werken dan de meeste mensen verwachten, zéker aan het begin.

Zit jij eraan te denken om te gaan freelancen? Deze adviezen had ik zelf willen krijgen voordat ik de stap maakte.

Durf te vragen wat je waard bent

Durf als freelancer te vragen wat je waard bent, is echt een advies wat ik andere beginnende freelancers op het hart wil drukken. Je zult er snel achter komen dat freelancers lang niet altijd gerespecteerd worden en worden gezien als goedkope krachten. Het is niet voor niets zo dat steeds meer zzp’ers onder de armoedegrens komen.

Als je jezelf niet op waarde schat en je klussen aanneemt waar je eigenlijk veel te weinig voor betaald krijgt, ga je stress om geld krijgen. En dat niet alleen, je verpest ook de markt. Zolang er freelancers zijn die klussen aannemen voor te weinig geld, zullen bedrijven de moed hebben om dat ook te bieden.

Weet ook wat je waard bent

Als freelancer bepaal je zelf hoeveel je verdiend. Maar hoe bepaal je dat? Hoe weet je überhaupt wat je waard bent? Als je niet in jezelf gelooft, of bang bent voor de vele concurrentie, loop je al snel de kans dat je te weinig vraagt. Het bepalen van je (uur)tarief is voor elke beginnende freelancer lastig.

Business zusje WorkJuice maakte een berekening voor je uurtarief. Denk je er bijvoorbeeld aan dat je veel uren zult hebben die je niet kunt factureren (zoals mailen, reizen, boekhouden, marketing en vakantie vieren) en die dus mee moet nemen in je uurtarief?

Zorg dat je jezelf niet voorbij loopt

Ben jij slecht in je werk achter je laten als je naar huis gaat? Dat is slecht nieuws voor als je gaat freelancen. Er is altijd wel wat te doen. Omdat je zelf je tijden bepaalt, wordt de lijn tussen werk en privé heel dun. Of je dit aankan, ligt helemaal aan jouw persoonlijkheid.

Er zijn genoeg freelancers die heel goed tijd voor zichzelf vrij kunnen maken. Ikzelf merkte (achteraf) dat ik altijd maar door ging. Als ik alleen thuis was, ging ik maar weer aan het werk of op zoek naar nieuwe opdrachten. Doodvermoeiend natuurlijk. Wees hier waakzaam voor en creëer rituelen en routines die je helpen je werkdag af te sluiten.

Lees ook: De interessantste TedTalks over het vinden van balans tussen werk en privé

Je kunt niet alleen maar opdrachten doen die je leuk vindt

Nee, je hebt misschien niet één lastige baas meer. Maar je krijgt wel te maken met lastige opdrachtgevers. En alhoewel je zelf kan bepalen welke klussen je aanneemt, zul je op een gegeven moment in sommige industrieën een overweging moeten maken.

Klussen waar je niet echt een passie voor voelt, zullen waarschijnlijk beter betalen dan de projecten waar je écht voor bent gaan freelancen. En tja, er moet brood op de plank komen. De kunst is dus hier een balans in te vinden.

Maak je klaar voor afwijzing

Wat ging ik onderuit toen ik vol vertrouwen in mijn kunnen ging freelancen. Ik ben de tel kwijt geraakt hoeveel mailtjes van mij wel niet onbeantwoord zijn gebleven.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over de afwijzingen, omdat er zo’n grote concurrentie bestaat dat ze sowieso niemand zochten. En de afwijzingen die een geschiktere freelancer hadden gevonden. Kortom: je moet je klaarmaken voor een hoop afwijzingen.

Lees ook: Hoe freelancen langzaam de nieuwe standaard wordt

Vind een community

Jammer genoeg bestaat er niet een soort guide voor beginnende freelancers. Dat komt omdat er nou eenmaal zoveel verschillende soorten freelancers in verschillende branches zijn. Toch zullen er een hoop vragen zijn (hoe zit het nou met belastingen? Waar kan ik nieuwe opdrachten vinden?) waarop je antwoord wil krijgen.

Een community kan je reddende engel zijn én kan je helpen bij het vinden van nieuwe opdrachten. Gelukkig is het dankzij het internet heel makkelijk om je aan te sluiten bij zo’n community. Je hebt genoeg online community’s als Ambitieuze Meisjes, Business Babes of Young Creators Group. Maar ook offline zijn er mastermind groepjes of netwerken waar je je bij aan kunt sluiten.

Zonder discipline redt je het niet

De helft van de ondernemers is na vijf jaar gestopt. ‘Iedereen kan ondernemen’ is de boodschap die de succesverhalen op social media en in de media schetsten.

Toch is dat niet zo: je moet een bepaalde mate aan discipline hebben om succesvol te kunnen worden. Als jij iemand bent die het nieuwe seizoen van een serie kijkt vóórdat je je werk afmaakt, ga je het waarschijnlijk niet redden.

Meer over het werkende leven?

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof iedereen zijn droombaan heeft bemachtigd en elke 25-jarige al minstens een boek heeft geschreven of een TED Talk heeft gegeven. Ondertussen struggle jij om de balans te behouden tussen je carrière, je vrienden en je gezondheid. Op zusje WorkJuice vind je alles wat je moet weten om het beste uit jezelf te halen, maar word je er ook aan herinnerd dat je echt niet net na je afstuderen CEO hoeft te zijn.

Plasticvrij leven? Download onze 'How to be... Plastic Free Guide'

Schrijf je in voor de mailing en ontvang dé gids die je helpt duurzamer te leven

Reageer op artikel:
De adviezen die ik had willen krijgen vóór ik ging freelancen
Sluiten