wpk-admin
wpk-admin Column 4 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

Acht jaar geleden had ik hoop, en nu maak ik me zorgen: wordt Trump echt de nieuwe president?

Acht jaar geleden was mijn zoon een paar maanden oud. Acht jaar geleden werd er in de Verenigde Staten van Amerika geschiedenis geschreven. In een land dat zo verscheurd is geweest (nog steeds is) door racisme was het verkiezen van een Afro-Amerikaanse president meer dan bijzonder. Niet iedereen in Nederland, zeker niet twintigers, houdt zich zoveel bezig met de verkiezingen van de president van de VS. Maar voor mijn gezin was het hoopvol en indrukwekkend. Dus acht jaar geleden zat ik veelal in mijn bed – want waar ben je anders met een niet doorslapende baby – met de tv op CNN. Wij wilden ten volste getuige zijn van hetgeen hier zou gaan geschieden.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Nu is mijn zoon al een grote jongen aan het worden, heeft hij geen flauw idee van die grote gebeurtenis in zijn geboortejaar, maar kent hij Obama als een hele belangrijke baas in de wereld. Een man die lijkt op hem en op zijn papa. In ons gezin beseffen wij de grote betekenis voor het jongetje die kijkt naar Obama in het witte huis en die beseft, voelt en merkt dat zijn haar net is als die van de president.

Maar dat we acht jaar verder zijn, betekent ook dat er weer verkiezingen zijn. En waar we in 2008 een stap vooruit hadden gezet, lijken we nu weer twee stappen terug te gaan. Trump doet er nog een schepje bovenop in de retoriek van vreemdelingenhaat die wij in Nederland maar al te goed kennen. Hoe blij ik was acht jaar geleden, en hoopvol dat we als wereld het heus wel een keer goed kunnen doen, zo verontrust ben ik nu.

Zou het werkelijk kunnen dat Trump president wordt van de Verenigde Staten van Amerika? Een groep republikeinen denkt er gelukkig net zo over. Trump staat helemaal niet voor de waarden waar de republikeinse partij ooit op is gefundeerd.

Vrijheid was het voornaamste goed, en die gold voor iedereen.

Al langer wordt gezegd dat de partij met Trump in zijn maag zit. Maar ondertussen gaat hij als een nietsontziende wervelwind vooruit. Maar de grootste zorg zit hem wat mij betreft niet in de man zelf. De grootste zorg gaat zitten in al die mensen die hierin geloven.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

En ook dat kennen we in Nederland, maar ook in andere landen in Europa. Het is werkelijk ongelooflijk dat er zoveel mensen zijn die als zoete koek aannemen dat met het wegzetten van een hele groep mensen op basis van ras, geloof of nationaliteit, hun problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

We zouden inmiddels beter moeten weten…

Meer lezen

Racisme in de Efteling: dit is wat we ons moeten beseffen.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Acht jaar geleden had ik hoop, en nu maak ik me zorgen: wordt Trump echt de nieuwe president?
Sluiten