Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Duurzaamheid 2 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Zo kan jij hoogstpersoonlijk de aarde verduurzamen

In de Klimaatwet staat dat Nederland in 2050, 95 procent minder CO2-uitstoot moet hebben ten opzichte van 1990. Om richting een CO2-neutrale samenleving te gaan, zal er nog een hoop moeten veranderen in onze huidige maatschappij. Logischerwijs wordt hiervoor vaak naar bedrijven met een grote uitstoot gekeken, denk maar aan de rechtszaak die Shell onlangs verloor. Toch begint verandering altijd met het individu en is het ook goed om te kijken naar wat we zelf bij kunnen dragen.

Dit is hoe jij hoogstpersoonlijk de aarde kan verduurzamen.

Taak van burgers

De International Energy Agency bracht een rapport uit over hoe we in 2050 in een wereld zonder CO2-uitstoot kunnen leven. Hierin stonden de standaardaanbevelingen voor overheden, zoals het vermijden van fossiele brandstoffen en investeren in nieuwe technologieën op grote schaal.

Kunnen we volledig klimaatneutraal leven (en hoe ziet dat eruit)?

Het bijzondere was dat er iets in dit rapport stond, wat je meestal niet in klimaatdocumenten leest. Er lag namelijk ook een duidelijke nadruk op de taak die wij burgers hebben. Zonder de steun van ons is het namelijk een stuk lastiger om klimaatmaatregelen door te voeren.

Eigenhandig het klimaat helpen

Dus, wat kan je doen als burger om de aarde te verduurzamen? Sowieso is het goed om te bedenken dat bij elke aankoop die je doet, je een signaal geeft aan de bijbehorende industrie. Blijf jij bijvoorbeeld avocado’s in plastic kopen, dan is er een grotere kans dat de producent deze avocado’s ook in plastic blijft verpakken.

Iets anders wat je kan doen om het klimaat een handje te helpen, is het aanpassen van je eetpatroon. Het produceren van één hamburger kost namelijk wel 2500 liter water en als iedereen zou minderen met zuivel en vlees, wordt een landbouwgebied van 1,5 keer Europa bespaard.

Wat ook nooit kwaad kan, is het onder de loep nemen van je afval. Kijk of jij het nog beter kunt doen op het gebied van recyclen en het verminderen van je plastic afval. Heb jij Bedrock’s visuele ‘How to be Plastic Free Guide‘ al gecheckt?

Zet een duurzaamheidsbeweging op

Doe jij bovenstaande dingen eigenlijk allemaal al en wil je het grootser aanpakken? Zet dan je eigen duurzaamheidsbeweging op. Vind een specifiek onderwerp waar je gepassioneerd over bent en gebruik jouw enthousiasme om anderen te overtuigen van jouw visie.

Klinkt een eigen project opzetten jou als muziek in de oren, maar weet je niet waar je moet beginnen? De volgende oefening kan je op gang helpen. Hiervoor teken je een venndiagram en zet bij de 3 cirkels de volgende vragen: ”Waar ben ik goed in?”, ”Wat moet er voor een beter klimaat gedaan worden?” en ”Waar word ik blij van?”

Anderen coachen in duurzaamheid? Lisanne maakte er haar baan van

Vul vervolgens de cirkels in en kijk waar ze overlappen. Dit is de sweet spot van waaruit jij jouw eigen klimaatbeweging of project kan opzetten en hopelijk veel anderen mee kan inspireren. Good luck!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️