Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psychologie 1 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Hoe onze (seksuele) aantrekkingskracht over de jaren verandert

Heb je weleens teruggekeken op voorgaande relaties en toen gedacht: hoe kan ik óóit voor deze persoon gevallen zijn? Of misschien maak jij juist het omgekeerde mee? Dat je nu smoorverliefd bent op iemand van wie je dat een paar jaar geleden nooit zou denken. Eigenlijk is dit helemaal niet raar, want onze (seksuele) aantrekkingskracht verandert aanzienlijk over de jaren. 

Onderzoekers van een Australische universiteit schrijven over hoe we door de tijd heen andere dingen aantrekkelijk gaan vinden.

Onderzoek naar aantrekkingskracht

In deze Australische studie werd gekeken naar wat mensen aantrekkelijk vinden en hoe dit verandert over de jaren. Om hierachter te komen, onderzochten de onderzoekers 7000 Australiërs tussen de 18 en 65 jaar.

Bestaat liefde op het eerste gezicht echt? Dit is het antwoord

Aan hen werd gevraagd hoe zwaar bepaalde factoren meewegen in hoe aantrekkelijk zij iemand vinden. Deze factoren waren leeftijd, fysieke bouw, aantrekkelijkheid, intelligentie, opleiding, inkomen, openheid, vertrouwen en een gevoel van emotionele connectie.

Hoe ouder, hoe minder belangrijk het uiterlijk

Wat bleek? Hoe ouder we worden, hoe minder belangrijk we de leeftijd van de ander vinden. Dit geldt ook voor andere uiterlijke kenmerken zoals iemands fysieke bouw. Maar, persoonlijke eigenschappen zoals openheid of een emotionele klik voelen met iemand, vinden we dan juist weer een stuk belangrijker naarmate de jaren verstrijken.

Volgens het onderzoek maakt niet alleen leeftijd uit welke factoren we aantrekkelijk vinden, maar ook geslacht. Zo vinden vrouwen intelligentie, vertrouwen, leeftijd, opleiding, inkomen en emotionele connectie belangrijker dan mannen. Daar staat tegenover dat mannen juist aantrekkelijkheid en fysieke bouw belangrijker vinden.

Opposites don’t attract

Relatietherapeut Marcelino Lopez schrijft dat er nog heel veel andere dingen meespelen bij de vraag waarom we ons wel of niet tot iemand aangetrokken voelen. Zo vallen we volgens hem op iemand die qua uiterlijk en persoonlijkheid op onszelf lijkt.

Ook vinden we iemand aantrekkelijker naarmate deze persoon dezelfde gezichtsverhoudingen heeft als wijzelf. Daarnaast eindigen we ook vaker met iemand een vergelijkbare sociale achtergrond heeft. Opposites attract blijkt dan toch niet helemaal waar.

Jeugd bepaalt droompartner

Relatietherapeut Lopez vervolgt dat er ook allerlei toevalligheden zijn die bepalen of we iemand leuk vinden. Zo wordt het archetype van onze droompartner al vroeg in onze jeugd bepaald. Die eerste vlinders die je kreeg van die leuke jongen op de camping of dat ene meisje een klas hoger, vergeet je eigenlijk nooit echt.

Over de jaren koppelen we gevoelens van lust en liefde aan bepaalde mensen en zo ontstaat ‘jouw type’. Deze gevoelens worden dan steeds opnieuw opgeroepen door mensen die aan dat ideale type voldoen.

Toevalligheden in het hier en nu

Toch staat niet alles al vast, zegt Lopez. Er zijn namelijk ook allerlei toevalligheden in het hier en nu verantwoordelijk voor de mate van aantrekkingskracht. Zo staan we bijvoorbeeld meer open voor liefde als we in een nieuwe of kwetsbare fase van ons leven zijn beland, bijvoorbeeld na een verhuizing of wissel van baan.

Daarnaast worden we sneller verliefd op mensen die ons ook leuk vinden. En dat is maar goed ook, want liefde is een heel stuk makkelijker als het van twee kanten komt. Zo helpt ons brein ons dus weer een handje bij het vinden van die ene.

Het verschil tussen ware liefde en gehechtheid volgens een monnik

Je ziet het: er zijn heel veel factoren die bepalen of je je tot iemand aangetrokken voelt of niet. Ben je al een paar stappen verder dan aantrekkingskracht en wil je erachter komen of iemand de ware is? Stel jezelf dan deze vragen.

Bedrock Talks over (vrije) liefde

We groeien op met een zoetsappig beeld van het liefdes- en seksleven, maar wat films en boeken ons voorschotelen is niet helemaal een goede weerspiegeling van de werkelijkheid. Wat moeten we wél geloven en weten over de liefde?

We spreken met seksuologe en relatietherapeute Nynke Nijman over liefde, monogamie, polyamorie, open relaties, seks en vreemdgaan. Zo, da’s een mondvol. Luisteren maar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️