Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 16 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Hoe het nou precíes zit met dat plastic in de zee? Dat zie je in A Plastic Ocean op Netflix

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Deze keer: A Plastic Ocean, een enorm belangrijke film over plasticvervuiling.

Bijna iedereen weet inmiddels wel dat plastic, nou ja, niet helemaal goed is voor de aarde (understatement). We schrijven dan ook maar al te graag over alternatieven, zoals biologisch afbreekbaar plastic van een avocadopit, een weg van plastic tassen en glas en niet te vergeten: een plastic-etende paddenstoel (ja, echt).

A Plastic Ocean

Maar weet je ook precies wat er dan zo slecht aan is? Dat er per jaar 8 miljoen ton plastic per jaar in de oceaan belandt, dat er in een zeevogel soms 276 stukjes plastic worden gevonden, dat het materiaal ook in onze voedselketen terechtkomt? En o ja, dat slechts een fractie van al het geproduceerde plastic wordt gerecyceld?

Nee? Voor wie z’n kennis over dit onvoorstelbaar grote probleem wat wil opschroeven, is er de documentaire A Plastic Ocean, die sinds 2016 niet alleen allerlei awards heeft gewonnen maar ook impact heeft gehad op bijvoorbeeld beleidsvorming en andere daadwerkelijke veranderingen. De docu is gemaakt door filmmakers die dol zijn op de oceaan en graag wilden onderzoeken hoe plastic hun grote liefde aantastte.

Dit vind je vast ook interessant: Met deze 10 producten gebruik je minder wegwerpplastic

Vier jaar lang zijn ze bezig geweest om in kaart te brengen hoe plastic invloed heeft op de mariene ecosystemen, maar ook op de menselijke gezondheid (waaronder hormoonontregeling). Dat komt doordat plastic in de oceaan wordt opgesplitst in heel kleine deeltjes, die allerlei gifstoffen aantrekken. Als zeedieren die deeltjes eten, worden de gifstoffen opgeslagen in hun vetweefsel, waardoor ook mensen ze binnen krijgen.

Verandering is wél mogelijk

Deze effecten en nog vele anderen worden uitlegd door wetenschappers en andere experts, maar er wordt ook gepraat met mensen die een verandering teweeg willen brengen in het systeem. A Plastic Ocean is daarmee niet alleen een informerende film over de impact van plasticvervuiling op de wereld – de oorzaken én gevolgen – maar ook een krachtig pleidooi dat laat zien dat er nog wél hoop is op oplossingen, en dat wij er iets aan kunnen doen.

A Plastic Ocean Official Trailer

A Plastic Ocean is an adventure documentary shot on more than 20 locations over the past 4 years. Explorers Craig Leeson and Tanya Streeter and a team of international scientists reveal the causes and consequences of plastic pollution and share solutions. WANT TO SEE THIS FILM? GO TO http://aplasticocean.film/ AND JOIN OUR CAUSE!

Je kunt de docu, die 1 uur en 40 minuten duurt, bekijken op Netflix. En ben je geïnspireerd om je steentje bij te dragen? Wij hebben een heleboel geschreven over zero waste! Alle beetjes helpen, en beter laat dan nooit.

Meer belangrijke documentaires op Netflix:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe het nou precíes zit met dat plastic in de zee? Dat zie je in A Plastic Ocean op Netflix
Sluiten