Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Betere wereld 27 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

7 feitjes over voedselverspilling die je nog niet kende

Eten: we doen het maar al te graag. Maar wat over blijft, belandt meestal linea recta in de prullenbak. We houden ons soms iets te goed aan de data en met de kliekjes weten we vaak geen raad. Met z’n allen zijn we medeverantwoordelijk voor deze verspilling. Ai, ja misschien ook jij! Deze 8 feitjes over voedselverspilling wist je waarschijnlijk nog niet.

Voedselverspilling is zonde en niet goed voor het milieu. En naast het eten, wordt ook ontzettend veel geld verspild. Moet je nagaan wat je daarmee kan doen als je bewust bezig bent met je voedselverspilling. Metro kwam met interessante cijfers over voedselverspilling die jij waarschijnlijk nog niet kende.

1. Eenderde belandt in de prullenbak

Eenderde van ons eten dat jaarlijks wordt geproduceerd, belandt in de prullenbak. Dat is 1,3 miljard ton in totaal. Wow!

2. Meer dan de helft beslist aan de hand van de datum of het nog eetbaar is

Iets meer dan de helft – 58 procent – van de Nederlanders, inspecteert een product als het over de datum is en beslist dan of het nog bruikbaar is. 16 procent gooit het gewoon meteen weg, zonder er verder naar te kijken.

3. Melkproducten en brood gooien we het meeste weg

De producten die we het meest weggooien zijn melk en zuivelproducten, brood, groente, sauzen, fruit, vetten en oliën.

4. Nederlanders gooien zo’n 2,5 miljard euro aan eten weg

Wij Nederlanders gooien elk jaar voor ongeveer 2,5 miljard euro aan voedsel weg. Per huishouden is dat ruim 340 euro en per persoon 150 euro. Dat komt neer op 50 kilo per persoon. Daarnaast verspillen producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten ook nog eens zo’n 2,5 miljard euro aan voedsel.

Wait, what: gaat deze plastic-etende paddenstoel de wereld redden?

5. Consumenten verspillen evenveel voedsel als de productie in Sub-Saharaans Afrika

De totale voedselproductie in Sub-Saharaans Afrika is 230 miljoen ton. Jaarlijks verspillen consumenten in rijke landen bijna evenveel voedsel: 222 miljoen ton. Oei!

6. Een kwart zou genoeg zijn om 795 miljoen mensen van eten te voorzien

Een kwart van het wereldwijd verspilde voedsel zou genoeg moeten zijn om alle 795 miljoen mensen die honger lijden op deze wereld van eten te voorzien. Niet heel veel dus.

7. Een klein deel gooit zelfs ongebruikte producten weg

Ongebruikte producten gooien we ook zo maar weg. Wist je dat 14 procent van de boodschappen in Nederland ongebruikt in de prullenbak belandt?
Gelukkig kan jij hartstikke makkelijk zelf minder voedsel verspillen. Door bijvoorbeeld op maat boodschappen te doen, maar je kan ook handige apps als Too Good To Go gebruiken. Benieuwd naar welke apps je nog meer kan gebruiken? We zetten de beste in Nederland op een rijtje. Beter voor de aarde, je portemonnee én de ruimte in je koelkast.

Meer interessante feitjes over voedsel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️